.

sobota 7. února 2015

Candida albicans – velmi nebezpečná houba



Tato kvasinka je přirozenou součástí těla střevní a ústní mikroflory, ovšem pokud je vnitřní flóra organismu v nerovnováze, začne se nekontrolovatelně množit a způsobí infekci - kandidózu. Dostat ji ven z těla je velký problém. Tato houba se nachází ve střevech, pohlavním ústrojí, ústech, jícnu a krku. Za normálního stavu je organismus schopen její množství kontrolovat. Přemnožení způsobuje oslabený imunitní systém, užívání antikoncepčních pilulek, antibiotik, stres, špatná výživa, nadměrné množství cukru, alkoholu, léků a drog.,
Její přemnožení u lidí způsobuje ústní a genitální houbové infekce. Tato mykóza je považována za častou příčinu nemocí a úmrtí u osob se sníženou imunitou

Při infekci se do těla dostává obvyklá jednobuněčná kvasinková forma. Ta se však vlivem prostředí může změnit v invazivní mnohobuněčnou vláknitou formu.
Moučnivka neboli orální kandidóza se může vyskytovat ve formě akutní jako tak zvaný soor (moučnivka) – bělavé povláčky na jazyku a patře s možností dalšího šíření do hltanu a jícnu. Další formou je chronická kandidóza, která se často objevuje u lidí se zubní náhradou, přičemž může docházet současně k postižení koutků. Moučnivka se někdy může objevit i u novorozených dětí (asi tak desátý den po porodu). Kdy dojde k přenosu z matky, postižené nevyléčenou vaginální mykózou, na dítě.

Candida albicans je velmi odolná houba s proměnlivou strukturou a tak dokáže velmi dlouho a urputně vzdorovat léčbě Jakmile se kvasinky jednou v organismu usadí, je těžké se jich zbavit. Kandidou může být postiženo celé tělo. Příznaků je mnoho, a proto je třeba provést vyšetření, které vyloučí jiné onemocnění, které s candidou nemusí mít nic společného. Vyšetření sestává z laboratorního testů stolice, moči, vzorku z úst, kůže, nehtů, vlasů a krevních testů. Mezi obvyklé příznaky patří: Bílý, sýrovitý výtok z pohlavních orgánů, svědění, opakující se záněty dělohy a záněty močového měchýře, poruchy menstruace, menstruační křeče. Povleklý jazyk. Velká únava nezjištěných příčin, silná chuť na cukr nebo pečivo. Šupinaté ekzémy, svědění pokožky, plísňová onemocnění kůže a nehtů, padání vlasů, lupy, lupénka. Zápach z úst, tvorba aftů, potíže při polykání, nadýmání, průjmy nebo naopak zácpy, pálení a svědění konečníku, nevolnost. Točení hlavy, závratě, bolest svalů i při malé aktivitě. Zduřelé uzliny, nízký či vysoký krevní tlak, změny nálad, apatie.


 
Pokud je invazivní zasažení organismu Candidou Albicans potvrzeno, nastupuje komplexní a dlouhodobá léčba spočívající v nasazení protiplísňových léků a hlavně v protiplísňové dietě. Je vhodné zvýšit příjem hodných bakterií, které tělu pomohou nastolit opět rovnováhu, velmi prospěšné je užívání přírodních přípravků (česnek, lapacho, echinacea) a posílení imunitího systému a likvidaci přebujelých kolonií.

 
Doporučuje se zvýšená hygiena, aby nedocházelo k přenosu kvasinek. Ručníky a spodní prádlo je třeba vyvářet nebo oboustranně žehlit. Je nutné napomáhat odplavování toxinů, vzniklých při úhynu kvasinek, dostatečným příjmem vhodných tekutin. Jinak mohou způsobovat bolesti hlavy, kloubů, nevolnost a těžkou únavu a to hlavně v prvních dnech léčby. Proto je třeba pečlivě dodržovat pitný režim tak, aby se mrtvé kvasinky rychle z těla vyplavovaly. Je třeba dbát na čistotu a desinfekci zubního kartáčku. Je nutné vyloučit i infekci v neošetřených zubech.

Protiplísňová dieta znamená vynechat hlavně cukr a bílou mouku. Prvních 14 dnech by se měl  jídelníček skládat pouze z libového, nejlépe kuřecího a rybího, masa, kysaných mléčných výrobků s živou kulturou a zeleniny. Při doplňování energie oříšky či semeny, je nutné se ujistit, že nejsou napadeny plísněmi. 
 
Konzumujte zeleninu, zeleninové šťávy a různé očistné prostředky lidové medicíny. Někdy se v prvopočátku doporučuje i omezení mléčných výrobků, výjimkou jsou ty kysané např. kefír nebo acidofilní mléko. Posléze se do jídelníčku zařazuje ovoce, bezlepkové pečivo, jáhly, pohanka, omezeně brambory a celozrnná rýže. Tuky je vhodné používat rostlinné, nejlépe za studena lisované (např. kokosový). 
Ze stravy je nutné vyloučit bílou mouku, cukr, cukrovinky a minimalizovat ostatní přislazované a vylepšené potraviny, ochucovadla, limonády apod. Dieta je dlouhodobá, minimálně 3 měsíční.
Jako prevence rozsáhlého zamoření organismu touto plísní, je, krom umírněné konzumace cukr obsahujících potravin a bílé mouky, vhodné zařadit do jídelníčku její přírodní protivníky mezi které patří acidofilní a bifidogenní bakterie, nejlépe v živých, kysaných mléčných výrobcích, česnek, zázvor a další. Níže najdete jeden z účinných prostředků lidové medicíny.

Jogurtový nápoj na posílení organismu proti virům, bakteriím a plísním

200 ml živého jogurtu
1 větší mrkev
1 stroužek česneku
½ čajové lžičky čerstvého strouhaného zázvoru
½ čajové lžičky mleté skořice
Mrkev oloupejte a nakrájejte na malé kousky, česnek prolistujte a spolu s ostatními ingrediencemi dejte do Smoothie Makeru, nebo mixeru. Po chvilce je hotovo.

Nápoj má zajímavou, vcelku příjemnou, chuť, ale je velmi silný, tak  pokud nemáte rádi česnek nebo Vás čeká pracovní či romantická schůzka, budete muset zvolit jinou cestu.
Tento prostředek též není vhodný: pro děti či osoby se žaludečními vředy, dráždivým žlučníkem a pod.  Pro ostatní je silným pomocníkem nejen v období chřipek, ale zvláště po léčbě antibiotiky, kdy je bakteriální rovnováha v těle narušena a může dojít k vzplanutí plísňových infekcí.

Žádné komentáře:

Okomentovat