pondělí 2. března 2015

Obnova střevní mikroflóry

                        a prevence střevních zánětů.

V tomto období  jsou ve zvýšené míře předepisována antibiotika na různé formy infekčních nemocí. Vzhledem k obecně známému nadužívání antibiotik a tím vznikající resistenci bakterií, jsou aplikovány stále silnější typy, které mají bohužel některé velmi nežádoucí vedlejší účinky. Jedním z nich je poškození mikrobiální rovnováhy ve střevech, ta následkem toho nemohou plnit svou hlavní funkci, hlavního strážce imunitního systému. Další, střevní stěnu poškozující, jsou různé formy zánětů, způsobené jednak vrozenou dispozicí, nezdravým životním stylem, případně jako vedlejší projev jiné nemoci např. intolerance lepku apod.

O svá střeva můžeme pečovat především vhodnou stravou, podporující zdravou střevní mikroflóru, čistící střeva od usazenin a obalující sliznice střev hojivým slizem. My Vám přinášíme recept na jednu takovou hojivou přesnídávku, která bude na Vaše podrážděná střeva působit přímo jako balzám.

Jablko - Pektin ve střevech vstřebává a likviduje toxiny vytvořené bakteriemi zapříčiňujícími gastroenteritidu a kolitidu a podporuje vylučování toxinů se stolicí. Obsah organických kyselin se pohybuje podle odrůdy od 1 do 1,5 %. Převládá kyselina jablečná, ale přítomná je i kyselina citronová, jantarová, mléčná a salicylová. Stejně jako u citrusových plodů mají tyto organické kyseliny alkalizující účinek v krvi a tkáních. Obnovují také střevní flóru a brání kvašení ve střevech. Taniny vysušují střevní sliznici a zmírňují její zánět a organické kyseliny ničí mikroby a obnovují normální bakteriální flóru ve střevech. Jablka přímo ovlivňují peristaltiku střev a upravují jejich funkci, a to jak při průjmu, tak při zácpě. Současně se ukazuje, že jablečný pektin může zabránit růstu rakovinného nádoru tlustého střeva.

Granátové jablko -Taniny se převážně nacházejí v kůře plodu a v membránách, které rozdělují váčky se semínky. Tyto látky mají na sliznici trávicího traktu adstringetní (stahující) a protizánětlivý účinek. Kyselina citronová a ostatní organické kyseliny dávají granátovým jablkům příjemně nahořklou chuť a přispívají k obnovení mikroflóry ve střevech.

Antokyaniny jsou načervenalá a namodralá rostlinná barviva, která patří do skupiny flavonoidů. V trávicí soustavě působí jako antiseptika a protizánětlivé látky a v buňkách jako silné antioxidanty, zastavující proces stárnutí a zhoubné bujení. Mají i močopudný účinek.

Vyvážený poměr těchto látek granátovým jablkům dodává stahující, protizánětlivé, vermicidní – antiparazitické (pokud se konzumují s vnitřními blanami), remineralizační, alkalické a pročišťující vlastnosti. Díky těmto účinkům na trávicí trakt jsou granátová jablka vhodná při infekčním průjmu zapříčiněném gastroenteritidou nebo kolitidou. Prospívají též při plynatosti a střevních křečích. Rovněž se osvědčily při chronických obtížích, jako jsou proktokolitida (ulcerózní kolitida) nebo Crohnova nemoc.

Pokud granátové jablko nechcete použít proti střevním parazitům, před konzumací odstraňte hořké vnitřní blány.

Kaki – ovoce s hojivým a pečujícím účinkem na trávicí trakt a především střeva. Pektin a rostlinný sliz jsou komplexní sacharidy, díky kterým má kaki rosolovitou dužinu. Pektin a sliz zadržují vodu, zvětšují objem stolice a usnadňují vyprazdňování. Dále v trávicím traktu zadržují cholesterol a zvyšují jeho množství, které je vyloučeno ve stolici. Také příznivě působí na stěny trávicího traktu, zejména na tlusté střevo, ve kterém dokáže zmírňovat záněty.

Plody se doporučuje konzumovat při průjmech a kolitidách (zánětech tlustého střeva) jakéhokoliv původu. Jejich protizánětlivé účinky na střeva se projevují při chronické kolitidě, střevních spazmech (křečích), nadměrné plynatosti a dráždivém tračníku.

Mrkev – obsahuje látky schopné zvyšovat odolnost organismu proti infekci, výborně harmonizuje střevní mikroflóru.

Budeme potřebovat :

Jedno oloupané jablko zbavené jádřinců nakrájené na kostičky

vnitřní jadérka z ½ granátového jablka

vnitřní dužina z jednoho plodu Kaki

1 střední mrkev, oloupanou a nakrájenou na kousky

½ dcl vody se lžičkou čerstvé citronové šťávy

Polévkovou lžíci chia semínek.

Všechny suroviny rozmixujeme a konzumujeme podle potřeby 1 až 2 x denně.

Koupit Chia

2 komentáře:

  1. Dobry den,je mozne toto podavat i rok a pul staremu diteti? Dekuji za odpoved.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, ano , jen bych snížila množství chia semínek na lžičku případně vynechala granátové jablko, nebo ho přidala jen trochu. Po rozmixování propasírovala kvůli zrníčkům.
      Granátové jablko obsahuje hodně ovocných kyselin na což by, při velkém množství, dítě mohlo reagovat např. kopřivkou.
      Hanka

      Vymazat