.

středa 5. srpna 2015

Reishi – císařská houba nesmrtelných



Lesklokorka lesklá – Ganoderma Lucidum je adaptogen prvního řádu. Původní čínský název ling-č´ je možné vyložit jako „rostlina ducha“ a v čínské medicíně má dlouhou historii a byla řazena mezi královské rostliny. V přírodě se přirozeně vyskytuje poměrně vzácně a historicky byla k dispozici pouze císaři a osobám z jeho nejbližšího okolí.  V dnešní době se, pro své nesporné kvality, pěstuje komerčně a je k dispozici širokému okruhu uživatelů, ačkoli její cena i tak zůstává relativně vyšší. Ve srovnání s tím co může lidskému organismu poskytnout, je však její cena velmi příznivá.
Existuje více typů Lesklokorek , např. žlutá, bílá, černá . purpurová a každá z nich má své unikátní vlastnosti, nelze je však zaměňovat.

Hlavní účiné složky obsažené v Lesklokorce lesklé jsou imunostimulační polysacharidy tzv. beta-glukany a kyselina ganoderová a ganoderen, řazené mezi hořké triterpeny a protein lingzhi-9, které jí propůjčují hlavní vlastnosti.
REISHI je mírný, tzv. kumulativní adaptogen, který podle četných výzkumů zlepšuje funkci kůry nadledvin (zodpovědné za vyplavování stresových hormonů) čímž zmírňuje důsledky, zvláště dlouhodobého, stresu.
Její protizánětlivé působení se, krom jiného, projevuje při dýchacích potížích typu alergického astmatu nebo chronické obstruktivní plicní poruše a při ochraně jater ( hepatitida B a C), kde působí i antiviroticky.
Nezanedbatelný pozitivní vliv má i na kardiovaskulární systém. Pravidelná konzumace snižuje hladinu škodlivého cholesterolu (LDL a VLDL) a celkových triglyceridů, jejichž vysoká hladina zatěžuje slinivku. Brzdí agregaci krevních destiček ( riziko vzniku trombů)  a mírně snižuje krevní tlak. Klinicky bylo potvrzeno, že zmírňuje bolesti při Angíně pectoris, omezuje srdeční arytmii a působí preventivně na vznik arteriosklerózy.
Tradičně byla využívána hlavně při potížích souvisejících s nervovou slabostí a psychickými problémy. Neurastenie (nervové vyčerpání), úzkostné stavy, nespavost, náladovost, zlé sny, špatná paměť či lhostejnost, případně nervově podmíněná únava, slabost, zrychlený dech a závratě, to vše jsou potíže, se kterými může pravidelné užívání lesklokorky lesklé výrazně pomoci.
Díky významným účinkům v tradiční medicíně je Lesklokorka lesklá podrobována pravidelnému výzkumu jejího chemického složení a následně možnostem farmakologického a terapeutického využití. Bylo prokázáno, že působí jako imunomodulátor, který posiluje aktivitu monocytů, makrofágů a T-lymfocytů, přičemž současně potlačuje nadměrnou reakci imunitního systému u osob trpících různými typy autoimunitního onemocnění, kdy imunitní systém špatně identifikuje „nepřítele“ a likviduje vlastní organismus.
Dále bylo zjištěno, že obsahuje polysacharidy, které 5-29 krát podporují produkci protirakovinných sloučenin jako je tumor nekrotizující faktor  - kachektin, interleukiny 1 a 6, případně TH1 T-lymfocyty.
Projevily se i příznivé účinky při zkoumání působení na pacienty s neurastenií a chronickým únavovým syndromem – Tang,W. – Gao, Y, et al. (2005): Randomized, double-blind and placebo-controlled study of a Ganoderma lucidum polysacharide extract in neurasthenia. – Journal of Medicinal Food, 8(1): 53-58.

V jednoduchém shrnutí působí lesklokorka lesklá jako imunomodulátor, hepatoprotektivum ( chráni játra), nervinum, srdeční tonikum, adaptogen, antioxidant, antivirotikum a příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi.

Leklokorka lesklá patří mezi velmi bezpečné houby, užívá se celá plodnice případně různé  extrakty z mycelia a opatrnost je na místě pouze u osob, kteří užívají léky na ředění krve a vyvarovat by se jí měly osoby s alergií na houby obecně.

Z lesklokorky lesklé si můžete vyrobit tinkturu zhruba v poměru 1:5 a užívat až 80 – 100 kapek 4 – 6 x denně

Případně si připravit minimálně 2 hodiny vařený odvar. 30 – 50 g sušené a podrcené houby vsypte do 1 litru vody a vařte na velmi mírném plameni a ž se objem tekutiny zmenší na polovinu. Užívejte minimálně 2 x denně šálek
Houbu můžete také konzumovat přímo, kousky nebo mletou houby zapijte vodou. 
V rámci preventivního působení můžete mletou nebo pokrájenou Reishi přidávat do jídla jako koření a významný nutriční faktor.

Velmi pohodlné užívání přinášejí tablety či kapsle.

Skvělé účinky, této vzácné houby si dnes může dopřát každý, kdo chce zlepšit svůj život, záleží na každém, jakou formu zvolí.

Žádné komentáře:

Okomentovat