.

čtvrtek 28. dubna 2016

Ostropestřec - pichlavý gigant pro ochranu jater

Silybum marianum neboli Ostropestřec mariánský - tato jedno až dvouletá bylina z čeledi hvězdnicovitých skrývá ve svých plodech krom flavonoidů, hlavně silymarinový komplex. Látky Silybin, Silydianin a Silychristin působí silně hepatoprotektivně a jejich aktivita pomáhá při likvidaci  škodlivých volných radikálů, které poškozují buňky. Tyto přírodní látky jsou tak účinné, že je využívá pro výrobu játra ochraňujících prostředků i farmaceutický průmysl. Jsou indikovány všude tam, kde jsou zatěžována játra, jednak u akutních i chronických onemocnění jako je žloutenka, mononukleoza, cirhoza. Komplexní působení zahrnuje preventivní ochranu funkci jater stejně jako následnou léčbu a regeneraci poškozeného jaterního parenchymu. V dnešní době jsou játra zatěžována nejen nemocemi, či nezdravým životním stylem, kam patří hlavně užívání alkoholu a tučná jídla, ale hlavně všudy přítomnými toxickými látkami, kam patří například i přídavné látky v potravinách, léky a mnohé další. Játra jsou výkonnou chemickou továrnou organismu, kde se škodliviny zpracovávají a eliminují.
Silymarinový komplex působí i preventivně, a proto je  pravidelná konzumace ostropestřecového plodu vhodná pro každého, kdo je vystaven škodlivým látkám,  dopřává si alkohol, užívá pravidelně léky a nebo konzumuje potraviny s obsahem přídavných látek jako jsou různé konzervanty, emulgátory a podobně.  Jako první pomoc je vhodný i u různých typů otrav (např. houby) nebo i u virových onemocnění ( například mononukleoza)



Další pozitivním účinkem je jeho protizánětlivé působení, kdy pomáhá brzdit rozvoj zánětů v jaterní tkáni a také jeho vliv na optimalizaci hladiny tuků v krvi. Obvykle nesnižuje celkovou hladinu cholesterolu, ale pomáhá zvýšit poměr "hodného" HDL cholesterolu na úkor škodlivého LDL cholesterolu, čímž napomáhá sekundárně i k ochraně cévních stěn před vznikem aterosklerotizujících plátů.



Správně fungující játra jsou zodpovědná i  za psychickou pohodu, takže pokud trpíte nedostatkem elánu, smutky, nebo lehčími formami depresivních nálad, mohou být na vině právě přetížená či hůře fungující játra a měli by jste ostropestřec zařadit do svého jídelníčku.
Na trhu jsou k dispozici farmaceutické produkty, které jsou sice standardizovány na obsah účinné látky, ale zase obsahují různé přídavné látky, dále potravinové doplňky většinou ve formě tobolek, pro snadné užívání.

http://www.exherbis.cz/Bylinky-komplet.html?vyhledavani=ostropest%C5%99ec%20200g&vsude=1&list=&xmlid=801310#detailZa studena lisovaný ostropestřecový olej - má mnoho pozitivních účinků, jak při vnitřím užití, kdy pozitivně působí hlavně vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, tak zevně, kdy se využívá k péči o unavenou a poškozenou pokožku, nebo v prostředcích na odstranění celulitidy. Nicméně, výše uvedený silymarinový komplex je obsažen v mase plodu a do oleje, při lisování, prakticky nepřechází.




Pokud tedy chcete využít ostropestřce k ochraně jater je nejvýhodnější konzumace celých plodů, které jsou velmi tvrdé, ale dají se polykat celé, nebo zvolit plod mletý, který je konzumaci nejvhodnější. Zde je nutné jen přihlédnout ke způsobu balení, aby byl produkt maximálně chráněn před vnějšími vlivy. Výborné je metalické balení značky Ex Herbis, která nabízí 200 g mletého plodu , za velmi výhodnou cenu.

Koupit ostropestřec

Pokud chcete uchovat životně důležitý orgán, jakým játra bezpochyby jsou, v dobré kondici, nebo trpíte nějakým jaterním onemocněním, měli by jste svou pozornost rozhodně obrátit k tomuto přírodnímu gigantu v boji za zdravá játra.




Žádné komentáře:

Okomentovat