.

sobota 16. července 2016

Yzop - biblická očistná bylina - pomáhá i dnes


Krásně modře kvetoucí polokeř, který miluje osluněná místa a velmi se hodí například do společnosti levandule a šalvěje, zmiňuje již Bible, zvláště jeho očistné schopnosti. Můžeme se jen dohadovat zda je myšleno vykuřování místností, využitím velmi příjemné vůně obsažených esenciálních olejů a nebo koupele, které jsou i dnes indikovány pro omezování pocení a úlevu při revmatických bolestech.

Hlavní účinek této byliny z čeledi Hluchavkovitých je ale pro působení vnitřní.

Osvědčené je působení v oblasti plic, zvláště při onemocnění průdušek, nejen pro jeho podporu vykašlávání, ale i pro jisté desinfekční působení, kdy pomáhá organismu vypořádat se s infekcí.
Vhodné jsou různé typy čajů, ale pokud existuje přístup k čerstvé rostlině, je ideální příprava různých typů sirupů, které je možné aplikovat v případě potřeby. Recept na yzopový sirup zde:.

Desinfenkční účinky se projevují i v oblasti močových cest, zde je vhodné použít yzop ve směsi s celíkem, truskavcem ( rdesno ptačí) a například květem vřesu. Připravit si také můžete tinkturu, naložením kvetoucích vrcholků do alkoholu (50 - 60%) a nechat 14 dní louhovat a poté zcedit a užívat spolu s tinkurou z lichořeřišnice (1:1), jednu čajovou lžičku 1 - 3 x denně v případě potíží. Pokud nemáte k dispozici silnější alkohol, můžete použít i vodku, nebo rum, ale tam je třeba prodloužit dobu louhování alespoň na 3 týdny.

Při potížích s trávením si můžete yzop přidat k pokrmům, jako koření, nebo si připravit digestivní likér v kombinaci s s omanem, fenyklem a mátou.

Ve spojení s adaptogeními bylinami, je ideální pro přípravu tzv. životabudičů pro geriatrické pacienty a nebo osoby postižené únavovým syndromem, jak z důvodu prodělané nemoci ( např. mononukleoza), nebo vystavené dlouhodobému a chronickému stresu. Připravit si můžete sirup nebo krátce vařený odvar. Lžičku yzopu, lžíci eleutherokoku, lžičku maralové natě a lžičku schizandry zalijte 500 ml vody a přiveďte k varu, po 2 minutách odstavte a nechte 10 minut louhovat. Pijte rozdělené do 2 dílu ráno a v poledne. Neužívejte večer. Nálev neobsahuje kofein a tak je vhodný i pro osoby, které mají problém s vysokým krevním tlakem

Při menstruačních bolestech  můžete vyzkoušet tradiční recept : lžičku lipového květu, lžičku yzopu a lžičku majoránky zalijte 300 ml horké vody a nechte 5 minut louhovat.

Nicméně, bychom neměli zapomínat, ani na jeho vnější působení a v případě potřeby kombinovat použití vnější a vnitřní.

Tato ušlechtilá a krásná bylina si určitě zaslouží naši pozornost a pokud máme možnost, tak bychom si ji jistě měli vysadit na zahradu, kde splní i úlohu okrasnou a její květy velmi ocení včely a čmeláci.


1 komentář: