.

čtvrtek 27. října 2016

Inulin - rostlinné prebiotikum

Inulin je polysacharid, který produkují některé rostliny jako svou zásobárnu energie většinou v podzemních orgánech - kořeny, oddenky a hlízy.

Hlavními "producenty" jsou: čekanka obecná, oman pravý,  smetanka lékařská, topinambur hlíznatý a lopuch větší.

Inulin lze použít jako přírodní "náhradní" sladidlo - sladivost je asi 30% sacharozy. Má ale mnoho jiných pozitivních účinků: snižuje hladinu cholesterolu a i celkovou hladinu krevních lipidů, používá se jako podpůrná látka pokud chcete zhubnout, nebo pokud trpíte zácpou.

Inulin má specifickou vlastnost, že zažívacím traktem prochází beze změn až do střev, kde se štěpí střevními bakteriemi. Slouží jako živina pro ty "hodné" bakterie a působí tak jako prebiotikum, zlepšuje funkci trávicího ústrojí a působí jako prevence rakoviny střev, v dnešní době bohužel velmi častého onemocnění.

Obvyklá dávka je 3 - 20 g inulinu denně, rozděleno do 3 - 4 dávek. Nejvíce ho je na podzim v kořenech lopuchu až 50%, v kořenu Omanu až 44% a v kořenech pampelišky až 40%. Na jaře je obsah Inulinu v kořenech minimální.

Pohodlné a efektivní je používat čistý Inulin (extrahovaný například z čekanky) jako alternativní sladidlo, či přísadu do pokrmů. Můžete tak snadno zvýšit prebiotický potenciál běžných pokrmů a  pomoci tak Vašim střevům, která jsou zodpovědná za celkovou imunitu organismu. Případně při léčbě antibiotiky, kdy je nutné podpořit zdravou střevní mikrofloru poškozenou antibiotiky.
A velmi prospěšný je pro osoby s nadváhou, vysokou hladinou cholesterolu, diabetiky a ohrožené rakovinou střev.

Inulin je přírodní látka vhodná i pro děti.

U Inulinu platí jen upozornění, že při vyšších dávkách (nad 30g/den) a u disponovaných jedinců, může vést nadměrná konzumace inulinu k nadýmání.

V e-shopu Ex Herbis můžete koupit jak čistý přírodní Inulin extrahovaný z kořene čekanky nebo třeba čisté vysoce kvalitní ekvádorské kakao s inulinem - ideální pro přípravu lahodného, mírně inulinem přislazeného,  kakaového nápoje, který je zvláště vhodný pro děti.

1 komentář: