.

sobota 29. října 2016

Refluxní choroba jícnu - plíživě nebezpečná nemoc

Reflux jícnu - plíživě nebezpečná nemoc | bylinky.co.cz Co to je vlastně reflux - návrat žaludečních šťáv (Kyseliny) zpět ze žaludku do jícnu.
To se stane, když je oslabena nebo poškozená funkce dolního jícnového svěrače a situace se zhoršuje při nadměrné produkci žaludečních kyselin, což zhoršují některé potraviny. Za normálních okolností by měla záklopka uzavřít, aby se zabránilo potravě v žaludku v pohybu zpět nahoru do jícnu. Potraviny, které jíte mohou ovlivnit množství kyseliny, kterou váš žaludek produkuje. Takže jíst vhodné potraviny je klíčové pro kontrolu žaludečních šťáv neboť refluxní choroba jícnu je závažná a bohužel chronická nemoc.
 Pálení žáhy, které je častým příznakem nadbytku žaludečních šťáv vyprodukovaných po vydatném jídle, nebo některé potravině, se může rozvinout v palčivý pocit v žaludku nebo za hrudní kostí. Může také dojít až ke zvracení.
Dalšími příznaky jsou:
Suchý kašel
bolení v krku
nadýmání
říhání, nebo škytavka
obtíže při polykání
Tzv. knedlík v krku




Pokud trpíte na reflux, je potřeba zjistit, které potraviny Vám potíže způsobují. Neexistuje jednotná dieta, která by zabránila refluxu, neboť na každého působí některé potraviny odlišně. K identifikaci vašich individuálních spouštěčů je třeba si zavést potravinový deník a sledovat následující: Zapisujte si jaké potraviny jíte. V kterou denní dobu jíte. Jaké se u Vás projevují symptomy.
Veďte si deník po dobu nejméně jednoho týdne. Je užitečné sledovat svou stravu po delší dobu, pokud je vaše strava hodně různorodá. Za pomoci deníku můžete snadno identifikovat konkrétní potraviny a nápoje, které mají vliv na vaší refluxní chorobu.
Také následující výživová doporučení mohou být výchozím bodem pro plánování vaší stravy.
Krom individuálních spouštěčů, existují obecně platné spouštěcí potraviny pro lidi s refluxem, u kterých bylo prokázáno, že způsobují problémy pro mnoha lidem s tímto onemocněním.
Odstranění těchto potravin z vašeho jídelníčku je prvním krokem k tomu jak zvládnout toto onemocnění.


Velmi problematické jsou různé instantní výrobky, které obsahují mnoho přídavných látek, hlavně barviva a ochucovada, které celkově zažívání neprospívají. Důležité je vybírat potraviny kvalitní, nejlépe suroviny pro domácí přípravu poctivých jídel.
Z běžných potravin - surovin mohou potíže způsobovat:
Potraviny s vysokým obsahem tuku. Smažené a mastné potraviny mohou způsobit uvolnění jícnové záklopky, což usnadňuje návrat žaludečního obsahu do jícnu. Tyto potraviny také zpožďují vyprazdňování žaludku a prodlužuje se doba, kdy se kyseliny mohou vrátit zpět.
Konzumace potravin s vysokým obsahem tuku zvyšuje podstatně riziko příznaků refluxu, takže snížení celkového denního příjmu tuků může pomoci. Příklad potravin s vysokým obsahem tuku, kterých by jste se měli vyvarovat, případně je konzumovat jen střídmě:
francouzské hranolky a cibulové kroužky
Plnotučné mléčné výrobky, jako je máslo, plnotučné mléko, tučné sýry, zakysaná smetana
tučné nebo smažené hovězí, vepřové, nebo skopové maso
slanina a sádlo
Potraviny s vysokým obsahem tuku jako jsou dezerty, zákusky, zmrzlina a bramborové lupínky smetanové omáčky, omáčky, krémové a salátové dresinky
Pečivo a sladkosti - cukry (včetně škrobů) podporují zvýšenou produkci žaludečních šťáv.
Ovoce a zelenina jsou důležité pro zdravou výživu, ale některé druhy ovoce mohou projevy refluxu vyvolat nebo zhoršit.
Máte-li kyselý reflux často, měli byste snížit nebo vyloučit příjem těchto potravin:
Ananas
papaya
rajčata a produkty z nich jako je rajčatová omáčka (včetně potravin, u kterých rajská omáčka nebo pasta je hlavní složkou, jako je pizza nebo chilli) a salsa
Čokoláda - Čokoláda obsahuje látku zvanou methylxanthinem. Bylo prokázáno, že přispívá k relaxaci hladkého svalstva a ke zvýšení refluxu.
Česnek, cibule, a kořeněná jídla - Pikantní potraviny, jako cibule a česnek, mohou vyvolat příznaky pálení žáhy u mnoha lidí.Tyto potraviny nespouští reflux u každého, ale pokud budete jíst hodně cibule nebo česneku, ujistěte se, že konzumaci pečlivě sledujete ve svém deníku.
Existují určité potraviny, můžete začlenit do svého jídelníčku pro správnou regulaci žaludečních šťáv:
Zelená listová zelenina, spolu s další zeleninou, má přirozeně nízký obsah tuku a cukru a pomáhá snížit produkci žaludeční kyseliny. Vhodné jsou: fazolové lusky, brokolice, chřest, květák, salát, brambory a okurky.
Zázvor má , pro své přirozené protizánětlivé vlastnosti, místo v přirozené léčbě pálení žáhy a jiných gastrointestinální ch problémů. Můžete ho přidat strouhaný nebo nakrájený do různých receptů, včetně polévek a omáček, Některým lidem pomáhá i pití zázvorového čaje.
Vysoká konzumace zázvoru ale není vhodná pro osoby trpící žaludečními vředy.
Ovesné vločky mohou absorbovat kyselinu v žaludku a snížit projevy refluxu
Libové maso, jako je kuře, krůta, ryby .
Vaječné bílky
Mezi doporučené tuky patří avokádo, vlašské ořechy, lněné semínko, olivový olej, sezamový olej a slunečnicový olej. Je důležité snížit příjem nasycených tuků a trans-tuků, a nahradit je těmito zdravějšími, nenasycenými, tuky.

Další doporučené postupy ke zvládání refluxu:
Vyhýbat se alkoholu
Přestat kouřit - nikotin je považován za jednu z látek zodpovědných za uvolnění jícnového svěrače (což se týká i Nikotinových prostředků napomáhajících přestat kouřit)
Jíst menší porce
Nejíst 3 - 4 hodiny před spaním
Spát v polosedě - zvláště pokud trpíte tzv. Nočním refluxem, kdy kyselina nateče zpět do jícnu v horizontální poloze.
Pokud trpíte refluxní chorobou dlouho, či se příznaky projevují často, je potřeba konzultovat situaci s Vaším lékařem a nechat si i gastroskopicky zjistit míru poškození jícnového epitelu.
Závažnost onemocnění spočívá v tom, že žaludeční kyseliny poškozují tkáň jícnu, což může vést k vředům, případně propálení jícnu a nebo až ke vzniku rakovinného bujení.
Pokud se vyšetřením zjistí poškození jícnu, doporučí obvykle lékař i medikaci, která snižuje produkci žaludečních kyselin. Jsou to tzv. inhibitory protonové pumpy, kam patří například Omeprazol. Což je první a rychlá pomoc, hlavně v období, které je nutné aby se jícen zahojil.
Dlouhodobě má, ale jiné nepříjemné vedlejší účinky, včetně potíži s trávením, kdy je v žaludku méně kyselin, než je potřeba.
Z dlouhodobého hlediska je výhodnější úprava jídelníčku a celkového životního stylu tak, aby se projevy refluxu minimalizovaly.
Z bylin mohou pomoci byliny slizovité, neboť rostlinný sliz pokrývá podrážděné sliznice a napomáhá jejich regeneraci. Neléči sice samotnou podstatu refluxu, ale pomáhají minimalizovat škody na sliznici jícnu.
Komplexní je například bylinná směs SLIZIN od značky Ex Herbis, která s sobě kombinuje byliny slizovité s účinkem pozitivně působícím na trávicí trakt.
Jako první pomoc od prudké bolesti, vzniklé křečovitým stažením jícnového svalstva po té co do něj vnikne žaludeční kyselina, pomáhá Algifen - na lékařský předpis a nebo také směs ANTISPASMOS od Ex Herbis - kdy pomalým rozkousáním v ústech, dojde k uvolnění silic, které se rychle, přes sliznici dutiny ústní) dostanou do krevního oběhu a uvolní křečovité stažení, čímž odezní i akutní bolest.

6 komentářů:

  1. Zajímavé a poučné

    OdpovědětVymazat
  2. čtu tady hodně zajímavé a poučné, ale člověk který trpí refluxem žaludku, až takovej lazar není. Já refluxem žaludkem trpim a polovina věci by mi jen uškodila a ne pomohla

    OdpovědětVymazat
  3. Řekla bych, že jsou různé úrovně refluxu, jak co se týká intezity, tak i četnosti. A mohl by jste být konkrétní, které věci by Vám jen uškodily?

    OdpovědětVymazat
  4. Mám reflux a vadí mi také zelenina,která způsobuje nadýmání.

    OdpovědětVymazat
  5. Od září trpim refluxem, není mi vůbec dobře, kašel, rýma, bolest v krku, bolest na hrudi, našli mi v žaludku malou kýlu, mám léky od října, ale změny zatím žádné nemám

    OdpovědětVymazat