.

pondělí 6. dubna 2015

Prohřívací koupel na bolavé a revmatické klouby

Prohřívací a prokrvující vlastnosti hořčice využívaly již tradičně například náplasti na tzv. housera, vím, že je používala už moje prababička. Existuje mnoho receptů na hořčičné obklady, které se přikládají na bolavé klouby. Pokud však potřebujete prokrvit větší oblast, nebo nemáte k dispozici nikoho, kdo by Vám aplikoval hořčičné obklady na hůře přístupná místa, můžete vyzkoušej jednoduchou prohřívací a prokrvující koupel. Je jen na Vás zda ji pojmete jako celkovou, například při bolestech páteře, nebo jen jako koupel sedací, která bude sice působit jen na spodní část těla, ale je vhodnější pro osoby, kterým by přílišné prokrvení horní poloviny těla mohlo působit nevolnost, např. osoby s vysokým krevním tlakem nebo srdečním onemocněním.
Hořčice
Na hrubo rozemelte 400 g hořčičných semínek a zalijte 2 litry vlažné vody (cca 40°C). Nechte 30 minut louhovat, pak sceďte a vlijte do koupele o tělesné teplotě. Pobyt v lázni by neměl trvat déle než 15 minut.

Vzhledem k tomu, že účinek hořčice je opravdu silný, tak je vhodné provést test snášenlivosti. Připravte si malé množství nálevu a ten naneste tamponem na vnitřní stranu předloktí. Mírné zčervenání jako důsledek prokrvení se dá očekávat, ale neměla by se objevit vyrážka, urputné svědění nebo jiná alergická reakce.

Žádné komentáře:

Okomentovat