Anýz - plod
Anýz je výborným prostředkem podporujícím vykašlávání.
Žvýkání semen anýzu zabraňuje páchnutí z úst.
V trávícím traktu působí spasmolyticky - uvolňuje křeče.
Jeho použití je vhodné i v pediatrii.
Podporuje tvorbu mateřského mléka, do nějž se jeho účinky také přenáší.
Zvyšuje tvorbu žluče, urychluje trávení, omezuje plynatost.
Působí proti střevním katarům, křečím trávicího traktu.
Jeho použití je mnohostranné i v kuchyni.
Dává se do pečiva, do chleba, při nakládání červené řepy, červeného zelí.
Hodí se i do jablečného a hruškového kompotu. Špetka anýzu je vhodná k žampionům, k rybám.
Je součástí mnoha kořenitých směsí. V indické a čínské kuchyni je častý v masitých pokrmech.
Vyrábějí se z něj likéry , odstraňuje z pokrmů nepříjemné pachy a aromatizuje je.
V léčebném využití se využívá hlavně nálev z čerstvě podrcených semen.
Případně lze rozžvýkat špetku anýzu pro rychlejší nástup účinku, či osvěžení dechu.
Více o Anýzu se dočtete zde:
Žádné komentáře:
Okomentovat