.

Anýz - plod

 Anýz - plod 

Anýz je výborným prostředkem podporujícím vykašlávání.

Žvýkání semen anýzu zabraňuje páchnutí z úst.

V trávícím traktu působí spasmolyticky - uvolňuje křeče.

Jeho použití je vhodné i v pediatrii.

Podporuje tvorbu mateřského mléka, do nějž se jeho účinky také přenáší.

Zvyšuje tvorbu žluče, urychluje trávení, omezuje plynatost.

Působí proti střevním katarům, křečím trávicího traktu.

Jeho použití je mnohostranné i v kuchyni.

Dává se do pečiva, do chleba, při nakládání červené řepy, červeného zelí.

Hodí se i do jablečného a hruškového kompotu. Špetka anýzu je vhodná k žampionům, k rybám.

Je součástí mnoha kořenitých směsí. V indické a čínské kuchyni je častý v masitých pokrmech.

Vyrábějí se z něj likéry , odstraňuje z pokrmů nepříjemné pachy a aromatizuje je.

V léčebném využití se využívá hlavně nálev z čerstvě podrcených semen.

Případně lze rozžvýkat špetku anýzu pro rychlejší nástup účinku, či osvěžení dechu.

Více o Anýzu se dočtete zde:

Žádné komentáře:

Okomentovat