.

Baobab - Adansonia digitata

 Baobab - Adansonia digitata 

Prášek z plodu Baobabu má zajímavou lehce citronovou chuť a silný antioxidační účinek.

Má výjimečně vysoký obsah antioxidantů a esenciálních minerálů.

Dužina plodů africké stromu Baobab (Adansonia Digitata L.) přímo překypuje nutričními látkami, díky jejichž množství se považuje za jednu z potravin budoucnosti.

Přirozeně schne uvnitř tvrdé slupky plodů a jednoduchým prosíváním se z ní získává světlounký prášek citrusově kyselé chuti s jemnými tóny karamelu.

Prášek baobabu má velmi široké využití v přípravě řady pokrmů a nápojů a díky svému složení je schopen zásadním způsobem vylepšit nutriční profil potravin.

Použití: Baobab se výborně hodí do všech sladkých pokrmů i nápojů.

Veškerým kulinářským nápadům přidá lehce kyselou citrusovou příchuť.

Lze ho jednoduše míchat s vodou, ale daleko lepší je přimíchat ho do ovocných šťáv nebo smoothies.

Výborně se hodí i dezertů, dortíků, marmelád, müsli, jogurtů apod.

Doporučená dávka je 5 - 15g denně (1 až 3 lžičky), jeho dávkování není ale nijak omezeno, je to zkrátka jen ovocná dužina.

Zajímavost:

Účinný antioxidant Baobab se pyšní hodnotou 24000ORAC, což je hodnota udávající úroveň antioxidační aktivity.

Pro srovnání, toto číslo je 2x vyšší než mají brusinky a granátové jablko a 3x vyšší než borůvky, což jsou druhy ovoce známé pro své antioxidační schopnosti.

Dostatečné množství vlákniny ve stravě je vysoce důležité pro optimální stav a fungování zažívacího traktu a pro udržení nízké hladiny cholesterolu.

Prášek baobabu obsahuje daleko větší množství vlákniny než ostatní ovoce, včetně jablek, broskví, meruněk a banánů v sušeném stavu.

Převážná část vlákniny baobabu je tvořena pektinem, který podle všeho hraje významnou roli v snižování hladiny cholesterolu.

Rovněž se u pektinu hovoří o jeho prebiotických účincích a tedy pozitivním vlivu na střevní bakterie.

Baobab obsahuje větší množství kalcia než mléko, a to zejména v daleko využitelnější podobě.

I ve srovnání s ostatními druhy ovoce i tzv. 'superfruits' vykazuje baobab v případě vápníku daleko větší hodnoty.

Hořčík v baobabu má vliv na udržení zdravých kostí, zubů, funkci svalů, přenos neuronů, krevní srážlivost, energetický metabolismus, vliv na funkci trávicích enzymů, regulace normálního buněčného dělení.

Železo, draslík, hořčík. Hořčík je významný pro dobře fungující metabolismus, správnou funkci svalů, a pevnost kostí a zubů.

Hodnoty hořčíku v baobabu jsou znatelně vyšší než v banánech či meruňkách.

Rovněž v obsahu draslíku baobab významně převyšuje ostatní druhy ovoce, a v případě železa je jeho obsah podstatně vyšší než má např. Špenát

Pochází z etické a dlouhodobě udržitelné produkce.

Více o Baobabu se dočtete zde:

Žádné komentáře:

Okomentovat