.

Čekanka obecná

Čekanka obecná

Cichorium intybus - Čekanka obecná

Čekanka obsahuje glykosidickou hořčinu intybin, která reguluje činnost trávící soustavy a ovlivňuje činnost jater, slinivky a krevní soustavy,

dále obsahuje inulin, silici, cholin, třísloviny, manit, arginin, sliz, terpenové hořčiny a větší množství minerálních látek.

Čekanka povzbuzuje chuť k jídlu, působí mírně projímavě, močopudně a žlučopudně,

má vliv na látkovou výměnu,

užívá se na podporu organismu

při žlučových kaméncích,

zánětech močových cest,

při ledvinových kaméncích,

při nechutenství a zácpě.

Zevně lze nálev z čekanky aplikovat při některých kožních chorobách (vyrážky, vředy, uhry) nebo na zanícené či opuchlé klouby.

Lze ji použít při jaterních chorobách (žloutenka) i při nemocné slezině.

Obvykle se užívá nálev jedné čajové lžičky na 200 ml a to 2x až 3x denně.

Dle J.A.Zentricha se čekanka používá při zánětech zažívacího ústrojí, blahodárně působí na činnost srdce, příznivě působí na funkci jater a žlučníku.

Žádné komentáře:

Okomentovat