Čekanka obecná
Cichorium intybus - Čekanka obecná
Čekanka obsahuje glykosidickou hořčinu intybin, která reguluje činnost trávící soustavy a ovlivňuje činnost jater, slinivky a krevní soustavy,
dále obsahuje inulin, silici, cholin, třísloviny, manit, arginin, sliz, terpenové hořčiny a větší množství minerálních látek.
Čekanka povzbuzuje chuť k jídlu, působí mírně projímavě, močopudně a žlučopudně,
má vliv na látkovou výměnu,
užívá se na podporu organismu
při žlučových kaméncích,
zánětech močových cest,
při ledvinových kaméncích,
při nechutenství a zácpě.
Zevně lze nálev z čekanky aplikovat při některých kožních chorobách (vyrážky, vředy, uhry) nebo na zanícené či opuchlé klouby.
Lze ji použít při jaterních chorobách (žloutenka) i při nemocné slezině.
Obvykle se užívá nálev jedné čajové lžičky na 200 ml a to 2x až 3x denně.
Dle J.A.Zentricha se čekanka používá při zánětech zažívacího ústrojí, blahodárně působí na činnost srdce, příznivě působí na funkci jater a žlučníku.
Žádné komentáře:
Okomentovat