Hlíva ústřičná
Hlíva ústřičná je velice chutná houba.
Tradičně je považována za houbu zvyšující imunitu a odolnost organismu.
Lze ji konzumovat samotnou, přímo sušené plátky nebo ji přidávat do různých pokrmů a tím zvyšovat jejich fototerapeutický přínos.
Velmi vhodné je přidávat jí do polévek, omáček.
V minutkové kuchyni se hodí do zeleninových a masových pokrmů či pod dušené a pečené maso.
Zajímavost:
Hlíva obsahuje polysacharid 1,3 d-glukan, dále přírodní statiny, terpeny a další složky.
1,3 d-glukan pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu a zvyšuje odolnost proti infekcím.
Terpen pleurotin, má účinky připomínající účinky antibiotik a uvádí se také jeho antitrombotická aktivita působí preventivně proti tvorbě krevních sraženin.
Obsahuje vitamíny B, D, C a K, železo, zinek, draslík, fosfor, selen, sodík, jod a bor.
Látky obsažené v hlívě pozitivně ovlivňují snižování hladiny cholesterolu a kyseliny močové.
Hlíva podporuje metabolismus,
urychluje regeneraci buněk,
podporuje obranyschopnost organismu,
snižuje hladinu cholesterolu,
pomáhá odstraňovat únavu a stres
Užívá se jako doplněk stravy při kloubních a revmatických onemocněních.
přispívá ke snižování hladiny cukru v krvi.
aplikuje se i jako prevence srdečních a cévních onemocnění.
používá se jako doplněk léčby při onemocnění kůže, např. akné, svědění kůže nebo ekzému.
Žádné komentáře:
Okomentovat