Hořec žlutý kořen
Gentiana lutea
Hořec žlutý se užívá při ztrátě chuti k jídlu a zažívacích obtížích.
Má celkový posilující vliv na organismus.
Není vhodný pro osoby trpící vysokým krevním tlakem.
Látky obsažené v kořeni hořce podporují činnost trávicí soustavy, prospívají slinivce, žlučníku a pročišťují játra.
Při silném nachlazení a chřipce snižují horečku a ulevují od bolesti svalů.
Hořec stimuluje imunitní systém a podporuje tvorbu krvinek.
Doporučuje se pacientům v rekonvalescenci.
Tradiční použití: 1 lžičku kořene vložte do 500ml vody.
Přiveďte k varu a vařte 30 min. Odvar má hořkou chuť je možné ho přisladit medem.
Kořen hořce je ideální k přípravě tinktury nebo tzv. Hořcového vína
Žádné komentáře:
Okomentovat