Kondurango - kůra
Marsdenia cundurango.
Kondurago se po stovky let používá především na : žaludeční a zažívací potíže,
uklidňuje žaludek, snižuje nevolnost, stimuluje chuť k jídlu,
zvyšuje vylučování žluči, vypuzuje střevní plyn.
Konduragu je jeden z nejúčinnějších prostředků na žaludeční a střevní potíže.
Používá se při bolestech břicha či na žaludeční vředy.
Užívání konduraga zvyšuje produkci trávicích enzymů, působí antiviroticky a antioxidačně.
Tradiční užití: 1 lžičku na 250ml studené vody, přivést k varu a vařit 10 min.
Nechat vychladnout, zamíchat a scedit. Pít vlažné.
Účinná látka se v horké vodě sráží a proto je nutné nechat úplně vychladnout .
Kůru lze i louhovat za studena ( stejné dávkování, ale necháte louhovat přes noc v ledničce)
Tip:
Naložte kůru do lahve červeného vína a nechte několik týdnů macerovat.
Slijte a užívejte odlivku Kondurangového vína při potížích s trávením.
Zajímavost:
Oficiální studie od ekvádorských lékařů potvrzují jeho schopnost příznivého vlivu při rakovině žaludku.
Žádné komentáře:
Okomentovat