Lapacho kůra
Tabebuia impetigino.
Vnitřní vrstva kůry jihoamerického stromu Lapacho - Tabebuia impetigino.
Bylina je zpracována v potravinářském standardu, avšak dle nařízení EU 2015/2283 nesmí být použita jako potravina či doplněk stravy. Je dodávána pouze jako surovina k vnějšímu použití a k dalšímu zpracování (např. v kosmetice).
Tradiční způsoby použití:
Lapacho působí jako přirozený antioxidant.
Důležitá je jeho schopnost podporovat přirozenou obranyschopnost organismu a vytváření rezistence při napadení organismu.
Lapacho tak pomáhá organismu najít správnou cestu a učí ho bránit se svými vlastními prostředky.
Užívá se k regulaci krevního tlaku.
Významná je podpora vylučovacích funkcí ledvin.
Lapacho pomáhá uvolnit se, relaxovat a má tím blahodárný vliv i na spánek.
Z toho důvodu se v tradiční medicíně používá při různých očistných kůrách.
Odvar z lapacha se úspěšně používá k oplachům kvasinkových infekcí a různých druhů plísní (např.plísně nohou a nehtů)
Tradiční dávkování:
Vnitřní užití v tradiční medicíně: 8-12g lapacha se vaří v litru vody 8-10minut.
Po odstavení se louhuje dalších 15-20minut. Pije se šálek odvaru 3 x denně
Vnější aplikace:
Odvar se také tradičně používá na kvasinkové infekce a různé plísně.
Potíráme jednou denně postižené místo, tři po sobě následující dny.
Při nadměrných dávkách může způsobovat nevolnost.
Ovlivňuje srážlivost krve a není proto vhodné kombinovat Lapacho s léky na ředění krve.(např.warfarinem)
Zajímavost:
Indiáni ho nazývají strom Bohů a pro své účinky, které mají příznivý vliv na organismus, si získává přední místo mezi fytoterapeutickými čaji na celém světě.
Žádné komentáře:
Okomentovat