.

Lapacho kůra

Lapacho kůra

Tabebuia impetigino.

Vnitřní vrstva kůry jihoamerického stromu Lapacho - Tabebuia impetigino.

Bylina je zpracována v potravinářském standardu, avšak dle nařízení EU 2015/2283 nesmí být použita jako potravina či doplněk stravy. Je dodávána pouze jako surovina k vnějšímu použití a k dalšímu zpracování (např. v kosmetice). 

Tradiční způsoby použití:

Lapacho působí jako přirozený antioxidant.

Důležitá je jeho schopnost podporovat přirozenou obranyschopnost organismu a vytváření rezistence při napadení organismu.

Lapacho tak pomáhá organismu najít správnou cestu a učí ho bránit se svými vlastními prostředky.

Užívá se k regulaci krevního tlaku.

Významná je podpora vylučovacích funkcí ledvin.

Lapacho pomáhá uvolnit se, relaxovat a má tím blahodárný vliv i na spánek.

Z toho důvodu se v tradiční medicíně používá při různých očistných kůrách.

Odvar z lapacha se úspěšně používá k oplachům kvasinkových infekcí a různých druhů plísní (např.plísně nohou a nehtů)

Tradiční dávkování:

Vnitřní užití v tradiční medicíně: 8-12g lapacha se vaří v litru vody 8-10minut. 

Po odstavení se louhuje dalších 15-20minut. Pije se šálek odvaru 3 x denně

Vnější aplikace: 

Odvar se také tradičně používá na kvasinkové infekce a různé plísně. 

Potíráme jednou denně postižené místo, tři po sobě následující dny.

Při nadměrných dávkách může způsobovat nevolnost.

Ovlivňuje srážlivost krve a není proto vhodné kombinovat Lapacho s léky na ředění krve.(např.warfarinem) 

Zajímavost:

Indiáni ho nazývají strom Bohů a pro své účinky, které mají příznivý vliv na organismus, si získává přední místo mezi fytoterapeutickými čaji na celém světě.

Žádné komentáře:

Okomentovat