Lékořice lysá - kořen
Glycyrrhiza glabra.
Lékořice lysá je typická svojí sladkou chutí, kterou většina z nás zná z dob dětství jako pendrek.
Lékořice je 50x sladší než řepný cukr a bývá přezdívaná jako sladké dřevo.
Výborně se hodí do směsí, jelikož potlačuje nepříjemnou chuť některých bylin.
Používá se především, do směsí žaludečních a chřipkových.
Nejužitečnější látkou nacházející se v lékořici je kyselina glycyrizinová.
Tato látka účinkuje na žaludeční vředy - lékořice je jeden z nejsilnějších přípravků na žaludeční vředy vůbec.
Velmi dobře působí při pomoci od kašle a to jak samotná, tak hlavně ve směsích.
Lékořice je tedy dobrá všude tam, kde je problém s játry, včetně cirhózy a alkoholismu.
Lékořice má protizánětlivé účinky a pomáhá při artritidě.
Lékořice hubí infekce stafylokoky a streptokoky, také kvasinky způsobující poševní záněty.
Lékořice není vhodná pro diabetiky a lidi s vyšším krevním tlakem.
Tradiční užití: 1 čaj lžičku kořene vsypat do 250ml studené vody a krátce povařit.
Nechat 15min. Pít 1 - 2x denně.
Zajímavost:
Dle mnoha studií bylo zjištěno silné pozitivní působení lékořice na játra.
Při použití výtažku z lékořice, přežilo nákazu hepatitidou celých 72% na rozdíl od 31% lidí neléčených.
Dle jiných studií zase klesl výskyt rakoviny jater po užití lékořice.
Žádné komentáře:
Okomentovat