.

Lékořice lysá - kořen

Lékořice lysá - kořen 

Glycyrrhiza glabra.

Lékořice lysá je typická svojí sladkou chutí, kterou většina z nás zná z dob dětství jako pendrek.

Lékořice je 50x sladší než řepný cukr a bývá přezdívaná jako sladké dřevo.

Výborně se hodí do směsí, jelikož potlačuje nepříjemnou chuť některých bylin.

Používá se především, do směsí žaludečních a chřipkových.

Nejužitečnější látkou nacházející se v lékořici je kyselina glycyrizinová.

Tato látka účinkuje na žaludeční vředy - lékořice je jeden z nejsilnějších přípravků na žaludeční vředy vůbec.

Velmi dobře působí při pomoci od kašle a to jak samotná, tak hlavně ve směsích.

Lékořice je tedy dobrá všude tam, kde je problém s játry, včetně cirhózy a alkoholismu.

Lékořice má protizánětlivé účinky a pomáhá při artritidě.

Lékořice hubí infekce stafylokoky a streptokoky, také kvasinky způsobující poševní záněty.

Lékořice není vhodná pro diabetiky a lidi s vyšším krevním tlakem.

Tradiční užití: 1 čaj lžičku kořene vsypat do 250ml studené vody a krátce povařit. 

Nechat 15min. Pít 1 - 2x denně.

Zajímavost:

Dle mnoha studií bylo zjištěno silné pozitivní působení lékořice na játra.

Při použití výtažku z lékořice, přežilo nákazu hepatitidou celých 72% na rozdíl od 31% lidí neléčených.

Dle jiných studií zase klesl výskyt rakoviny jater po užití lékořice.

Žádné komentáře:

Okomentovat