Nopal
Opuntia ficus indica
Tradiční fytoterapeutické využití nopálu je velmi široké.
Umožňuje kontrolovat a regulovat tělesnou hmotnost,
normalizuje metabolismus glukózy a tuků v těle.
Zajímavost:
Nopál působí uklidňujícím efektem na vředová onemocnění.
Látky obsažené v nopálu (vitamin C a betakaroteny) zvyšují odolnost koronárních tepen vůči kornatění a mohou snižovat riziko kardiovaskulárních příhod při zhoršení aterosklerózy.
Další látky obsažené v nopálu vitamíny A, B1, B2, C, soli vápníku, hořčíku, sodíku, draslíku, železa a lignin, celulóza, pektin a slizotvorné látky podporují detoxikační účinky a podporují regeneraci jaterní tkáně.
Přítomnost berberinu dělá z této rostliny "lék" proti stresu a pocitu napětí. Má se za to, že tato účinná látka vyvolává v lidech pocit úlevy a klidu.
Lékařské studie zkoumající konzumaci nopálu u osob postižených cukrovkou typu II a zdravých dobrovolníků. Výsledkem bylo relativní snížení absorbovaného cukru ze střev a částečného snížení již přítomného cukru v krvi.
Některé další studie se zabývaly zkoumáním obsahových látek a jejich vlivu na snížení plasmatických tukových částic. Výsledky ukazují pozitivní efekt na snížení celkového cholesterolu, LDL (zlého) cholesterolu a volných lipidových částic.
Vláknina obsažená v nopálu na sebe váže vodu, bobtná a šetrně vyvolává neustálou pohybovou pasáž střev. Pro efektivnější využití tohoto účinku je vhodné k nopálu vypít alespoň sklenici vody.
Nopál pomáhá při držení diety. Obsahuje velké množství aminokyselin, které při dietním režimu brání oslabení svalů a naopak přispívají k jejich posílení.
Celkem je obsaženo v Nopálu okolo 20 aminokyselin, přičemž asi 8 je esenciálních, tedy těch, které si lidské tělo není schopno metabolickou cestou vytvořit, ale potřebuje ho pomocí potravy získávat.
Nopál má velmi nízkou energetickou hodnotu, proto je vhodným doplňkem u cukrovky, zvýšeného tuku a metabolického syndromu obecně.
Žádné komentáře:
Okomentovat