.

Nopal

Nopal

Opuntia ficus indica

Tradiční fytoterapeutické využití nopálu je velmi široké.

Umožňuje kontrolovat a regulovat tělesnou hmotnost,

normalizuje metabolismus glukózy a tuků v těle.

Zajímavost:

Nopál působí uklidňujícím efektem na vředová onemocnění.

Látky obsažené v nopálu (vitamin C a betakaroteny)  zvyšují odolnost koronárních tepen vůči kornatění a  mohou snižovat riziko kardiovaskulárních příhod při zhoršení aterosklerózy.

Další látky obsažené v nopálu vitamíny A, B1, B2, C, soli vápníku, hořčíku, sodíku, draslíku, železa a lignin, celulóza, pektin a slizotvorné látky podporují detoxikační účinky a podporují regeneraci jaterní tkáně.

Přítomnost berberinu dělá z této rostliny "lék" proti stresu a pocitu napětí. Má se za to, že tato účinná látka vyvolává v lidech pocit úlevy a klidu.

Lékařské studie zkoumající konzumaci nopálu u osob postižených cukrovkou typu II a zdravých dobrovolníků. Výsledkem  bylo relativní snížení absorbovaného cukru ze střev a částečného snížení již přítomného cukru v krvi.

Některé další studie se zabývaly zkoumáním obsahových látek a jejich vlivu na snížení plasmatických tukových částic. Výsledky ukazují pozitivní efekt na snížení celkového cholesterolu, LDL (zlého) cholesterolu a volných lipidových částic.

Vláknina obsažená v nopálu na sebe váže vodu, bobtná a šetrně vyvolává neustálou pohybovou pasáž střev. Pro efektivnější využití tohoto účinku je vhodné k nopálu vypít alespoň sklenici vody.

Nopál pomáhá při držení diety. Obsahuje velké množství aminokyselin, které při dietním režimu brání oslabení svalů a naopak přispívají k jejich posílení.

Celkem je obsaženo v Nopálu okolo 20 aminokyselin, přičemž asi 8 je esenciálních, tedy těch, které si lidské tělo není schopno metabolickou cestou vytvořit, ale potřebuje ho pomocí potravy získávat.

Nopál má velmi nízkou energetickou hodnotu, proto je vhodným doplňkem u cukrovky, zvýšeného tuku a metabolického syndromu obecně.

Žádné komentáře:

Okomentovat