.

Šípek oplodí

Šípek oplodí

Šípky mají vysokou hodnotu vitamínu C a A, obsahují i vitamíny K, PP, B1 a B2.

Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitaminu C jsou šípky nejlepším přírodním lékem proti paradentóze a onemocnění dásní.

Vitamín C působí proti krvácení z dásní a dalším krvácivým stavům.

S jeho pomocí se posiluje imunita a přirozená odolnost organismu proti infekcím.

Šípkové slupky jsou účinné při zánětech horních cest dýchacích,

při zánětech dolních močových cest, jelikož působí močopudně

pro obsah pektinů jsou dobré proti zácpě,

aplikují se při chřipce a nachlazení,

při nemocech cév, 

při paradontóze

a k celkovému posílení organismu.

Snižují také lámavost kapilár a normalizují srážlivost krve.

Šípkový čaj připravíme jej z 10g rozdrcených šípků a 1 hodinu necháme vyluhovat v 0,5 litru studené vody.

Pak přivedeme šípky ve vodě k varu, odstavíme  a necháme je luhovat další čtvrthodinu.

Před pitím scedíme.

Je také  vhodné nechat šípky luhovat přes noc ve studené vodě a před pitím ohřát na teplotu přibližně 50 stupňů.

V žádném případě bychom šípky neměli vařit, protože pak dochází ke ztrátám vitaminu C.

Nejrychlejší způsob přípravy: 

1 čajovou lžičku zalijeme 1,5 dcl horké vody, po 5 – 8 minutách scedíme.

Žádné komentáře:

Okomentovat