Yacon
Smallanthus sonchifolius
Hlíza Yaconu má vysoký obsah fruktooligosacharidů včetně inulinu, která dávají prášku nasládlou chuť a působí prebioticky
Yacon dále obsahuje aminokyseliny, vlákninu, draslík, vápník, hořčík, železo a fosfor, karoten, vitamíny A, B1, B2, C a enzymy.
Prášek z yaconu je možné použít jako přírodní nekalorické sladidlo
Dávkování 1 - 2 čajové lžičky (porce) max 30 g denně
(nadměrné dávky fruktooligosacharidů mohou způsobovat nadýmání)
Způsob použití: Odměřte požadované množství a vmíchejte do potraviny či nápoje.
Zajímavost:
Mezi nejvýznamější vlastnosti fruktooligosacharidů je velmi nízká energetická hodnota a účinné snižování hladiny cholesterolu a triglyceridu v krvi.
Mají nízkou energeticou hodnotu, neovlivňují hladinu glukozy v krci a proto velmi vhodný pro diabetiky.
Jsou velmi cenné při redukci hmotnosti.
Fruktooligosacharidy, jako prebiotikum, působí v zažívacím traktu, kde zlepšují stav střevní mikroflory, působí jako ochrana před zažívacími infekcemi,
Přispívají ke snížení hladiny cholesterolu a v neposlední řadě zvyšuje odolnost buněk proti rakovině střev.
Pravidelná konzumace příznivě ovlivňuje vyprazdňování a omezuje vznik zácpy..
Žádné komentáře:
Okomentovat