.

čtvrtek 22. ledna 2015

Špenát – není jen pro Pepka námořníka


Špenát pochází z oblasti Íránu a Afganistánu, kde byl nejspíš vyšlechtěn ze svého planě rostoucího předka. Do Evropy doputoval se Španěly a postupem doby získal na  oblibě, díky své originální chuti a vysoké výživné hodnotě.

Různé odrůdy špenátu se ve svém použití příliš neliší. Lze ho konzumovat jak v syrovém stavu, tak různě tepelně upravený. V každém případě je zeleninou, která by neměla chybět v našem jídelníčku, obsahuje velice cenné látky, množství důležitých vitaminů a minerálů nezbytných pro naše zdraví.

Pokud chceme mít špenát, který konzumujeme pod kontrolou, je nejlepší si ho vypěstovat podle tzv. BIO pravidel. Není to extra zvlášť náročné. Vyžaduje dobře hnojenou mírně zásaditou půdu a přiměřenou zálivku. Můžeme ho sázet prakticky po celý rok, buď brzy z jara, chceme-li sklizeň v létě, nebo koncem léta, abychom se z čerstvých vitamínů mohli radovat na podzim. Špenáty podle odrůdy vyrostou za 37 - 70 dní. Lístky se musí trhat ještě před rozkvětem.