Na to vše Vám může pomoci doma vyrobená
Hřebíčková tinktura (Clove tincture)
Tinktura, která by měla patřit do výbavy každé lékarničky.
Hřebíček (Clove) obsahuje především vysoké množství silice, jejíž hlavní složkou je eugenol, acetoeugenol, humulen, dále terpen caryophyllen, furfural a vanilin. Obsaženo je i malé množství tříslovin, pryskyřice a slizu, flavonoidy a olej.
Má
výrazné desinfekční a místně znecitlivující účinky což se významně
využívá v zubním lékařství. Hřebíčková silice tlumí citlivost a
bolestivost zubního nervu. Působí antibakteriálně a preventivně proti
zubnímu kazu a vzniku paradentozy.
Menší
hrst hřebíčku (cca 5g) podrťe ( nějlepší je hmoždíř) a naložte do 0,25
litru čisté vodky (vhodná je sklenice se šroubovacím víčkem).
Nechte
louhovat, za občasného protřepání, minimálně 14 dní . Není nutné
tinkturu zcedit, když necháte hřebíček uvnitř, bude tinktura sílit a
případně můžete dolít vodku.
Hlavní způsob užití je, aplikovat koncentrované na místo bolesti (nebo aftu či oparu) vatovou tyčinkou.
Podle
potřeby můžete nakapat do sklenice vody a použit místo ústní vody, či
ke kloktání při boleti v krku, případně k desinfekčnímu omývání
nehojících se zahnisaných ran a kožních afekcí.
Osvědčí se i k výraznému zlepšení dechu.
Používám místo ústní vody a je velice příjemný. Zklidňuje podrážděné dásně.
OdpovědětVymazat