Obnova střevní mikroflóry a prevence střevních zánětů.
V tomto období jsou ve zvýšené míře předepisována
antibiotika na různé formy infekčních nemocí. Vzhledem k obecně známému
nadužívání antibiotik a tím vznikající resistenci bakterií, jsou aplikovány stále
silnější typy, které mají bohužel některé velmi nežádoucí vedlejší účinky.
Jedním z nich je poškození mikrobiální rovnováhy ve střevech, ta následkem
toho nemohou plnit svou hlavní funkci, hlavního strážce imunitního systému.
Další, střevní stěnu poškozující, jsou různé formy zánětů, způsobené jednak
vrozenou dispozicí, nezdravým životním stylem, případně jako vedlejší projev
jiné nemoci např. intolerance lepku apod.
O svá střeva můžeme
pečovat především vhodnou stravou, podporující zdravou střevní mikroflóru,
čistící střeva od usazenin a obalující sliznice střev hojivým slizem. My Vám
přinášíme recept na jednu takovou hojivou přesnídávku, která bude na Vaše
podrážděná střeva působit přímo jako balzám.
Jablko - Pektin ve střevech
vstřebává a likviduje toxiny vytvořené bakteriemi zapříčiňujícími
gastroenteritidu a kolitidu a podporuje vylučování toxinů se stolicí. Obsah
organických kyselin se pohybuje podle odrůdy od 1 do 1,5 %. Převládá kyselina
jablečná, ale přítomná je i kyselina citronová, jantarová, mléčná a salicylová.
Stejně jako u citrusových plodů mají tyto organické kyseliny alkalizující
účinek v krvi a tkáních. Obnovují také střevní flóru a brání kvašení ve
střevech. Taniny vysušují střevní sliznici a zmírňují její zánět a organické
kyseliny ničí mikroby a obnovují normální bakteriální flóru ve střevech. Jablka
přímo ovlivňují peristaltiku střev a upravují jejich funkci, a to jak při
průjmu, tak při zácpě. Současně se ukazuje, že jablečný pektin může zabránit
růstu rakovinného nádoru tlustého střeva.
Granátové jablko -Taniny se
převážně nacházejí v kůře plodu a v membránách, které rozdělují váčky
se semínky. Tyto látky mají na sliznici trávicího traktu adstringetní
(stahující) a protizánětlivý účinek. Kyselina citronová a ostatní organické kyseliny
dávají granátovým jablkům příjemně nahořklou chuť a přispívají k obnovení
mikroflóry ve střevech.
Antokyaniny jsou načervenalá a
namodralá rostlinná barviva, která patří do skupiny flavonoidů. V trávicí
soustavě působí jako antiseptika a protizánětlivé látky a v buňkách jako silné
antioxidanty, zastavující proces stárnutí a zhoubné bujení. Mají i močopudný
účinek.
Vyvážený poměr těchto látek
granátovým jablkům dodává stahující, protizánětlivé, vermicidní –
antiparazitické (pokud se konzumují s vnitřními blanami), remineralizační,
alkalické a pročišťující vlastnosti. Díky těmto účinkům na trávicí trakt jsou
granátová jablka vhodná při infekčním průjmu zapříčiněném gastroenteritidou
nebo kolitidou. Prospívají též při plynatosti a střevních křečích. Rovněž se
osvědčily při chronických obtížích, jako jsou proktokolitida (ulcerózní
kolitida) nebo Crohnova nemoc.
Pokud granátové jablko nechcete
použít proti střevním parazitům, před konzumací odstraňte hořké vnitřní blány.
Kaki – ovoce s hojivým a
pečujícím účinkem na trávicí trakt a především střeva. Pektin a rostlinný sliz
jsou komplexní sacharidy, díky kterým má kaki rosolovitou dužinu. Pektin a sliz
zadržují vodu, zvětšují objem stolice a usnadňují vyprazdňování. Dále v
trávicím traktu zadržují cholesterol a zvyšují jeho množství, které je
vyloučeno ve stolici. Také příznivě působí na stěny trávicího traktu, zejména
na tlusté střevo, ve kterém dokáže zmírňovat záněty.
Plody se doporučuje konzumovat při
průjmech a kolitidách (zánětech tlustého střeva) jakéhokoliv původu. Jejich
protizánětlivé účinky na střeva se projevují při chronické kolitidě, střevních
spazmech (křečích), nadměrné plynatosti a dráždivém tračníku.
Mrkev – obsahuje látky
schopné zvyšovat odolnost organismu proti infekci, výborně harmonizuje střevní
mikroflóru.
Budeme potřebovat :
vnitřní jadérka z ½
granátového jablka
vnitřní dužina
z jednoho plodu Kaki
1 střední mrkev, oloupanou
a nakrájenou na kousky
½ dcl vody se lžičkou
čerstvé citronové šťávy
Polévkovou lžíci chia semínek.
Všechny suroviny
rozmixujeme a konzumujeme podle potřeby 1 až 2 x denně.
Žádné komentáře:
Okomentovat