.

úterý 29. března 2016

JIAOGULAN - bylina dlouhověkosti


Gynostemma pentaphyllum - Gynostema pětilistá, Jiaogulan nebo i ženšen pětilistý, pod všemi těmito názvy můžete potkat tuto vyjímečnou popínavou rostlinu původem z horských oblastí jižní Číny, a Koreje Roste i v Japonsku. Jako jednoletku, nebo přenosnou rostlinu je možné ji pěstovat v oblastech mírného pásma. Patří do čeledi Cucurbitaceae spolu například s okurkami, tykvemi a melouny. Ve své domovině je ceněn jako bylina se silnými antioxidačními a adaptogenními účinky a je mu připisována zásluha za dlouhověkost obyvatel v oblasti kde se hojně vyskytuje a také konzumuje.
Farmakologické výzkumy prokázaly řadu pozitivních vlastností Jiaogulanu, jako je například snížení hladiny cholesterolu, snížení vysokého krevního tlaku a posílení imunity. Popínavá rostlina používá úponky k zachycení na opoře. Její pětičetné listy jsou obdobné jako u Ženšenu Amerického (Gingsen pentaphyllum) Rostlina je dvoudomá, což znamená, že pro získání semen je nutné pěstovat jak rostlinu samčí, tak samičí. Pěstování ze semen je proto náročnější a je snazší rostlinu množit zakořeňováním výhonů. Jako přenosnou či výhradně pokojovou rostlinu ji lze pěstovat i v našich podmínkách. Sazenice můžete koupit zde:
Rostlina byla poprvé popsána v roce 1406 v knize Materia Medica, jako potravina pomáhající přežít období hladomoru.
Nejstarší záznam o použití Jiaogulan jako léčivky se datuje do roku 1578, kdy byly v knize Kompendium Materia Medica, bylo popsáno doporučené užití k léčbě různých onemocnění, jako je hematurie, otok v hltanu a krku, nádory, a trauma. První novodobé léčebné uznání, mimo území Číny, pochází z roku 1970, kdy při analýze Jiaogulanu , pro účely izolace sladké složky ( jako alternativního sladidla), objevili vědci obdobné chemické sloučeniny jako nacházíme v Ženšenu pravém, ačkoli se jedná o rostliny z rozdílných čeledí. Což nastartovalo zkoumání Jiaogulanu tímto směrem a postupně v něm bylo objeveno na 82 saponinů (gypenosidů) oproti 28 (ginsenosidů) identifikovaných v Panax ginseng. (Ženšenu pravém).
U Jiaogulanu nebyla prokázána přítomnost toxických látek , vysktujících se v ostatních rostlinách této čeledí a proto může být zařazen i mezi adaptogeny. V tradiční medicíně se užívá nejčastěji ve formě nálevu a pro své pozitivní účinky je nazývána “ bylina nesmrtelnosti” Je možné ale připravit i alkoholovou tinkturu pro snadnější užití zvláště tam, kde nemáme možnost si nálev připravit.



Výzkumy prokázaly antioxidační působení ( mírní oxidaci a tím tvorbu volných radikálů, zodpovědných za stárnutí a další poškození buněk) - zvyšuje Superoxid dismutazu (SOD) což je důležitý enzym a tělu vlastní antioxidant. Zvýšuje aktivitu makrofágů, T-lymfocytů a NK buněk, a tak může působit jako inhibitor některých nádorů.
Údajně pomáhá tělu udržet optimální homeostázu tzn. Vyvážený stav organismu - například acidobazickou rovnováhu tzv. PH, ale podporuje i normalizaci hladiny cukruv krvi a mnohé další. Adaptogenní účinky zahrnují i regulaci krevního tlaku a imunitního systému, zvýšení odolnost a vytrvalosti. Za udržení krevního tlaku v normálním rozmezí je zodpovědný adaptogenní charakter gypenosidů. Studie In vitro ukazují, že Jiaogulan stimuluje uvolňování oxidu dusnatého v izolovaných srdečních buňkách, což je jeden z předpokládaných mechanismů, kterým Jiaoglan pomáhá normalizovat krevní tlak.Studie s gypenosidy podávanými pacientům s hypertenzí třídy II prokázala účinnost 82% při snižování vysokého krevního tlaku. Studie na zvířatech, stejně jako klinické testování na lidech naznačují, že Jiaogulan, v kombinaci s jinými bylinami, má blahodárné účinky na kardiovaskulární systém, koronární tok a srdeční výdej a zároveň snižuje tepovou frekvenci, aniž by to ovlivnilo arteriální tlak.
Četné klinické studie v čínské lékařské literatuře prokázaly, že Jiaogulan snižuje hladinu cholesterolu v séru, triglyceridů a LDL ( "špatný" cholesterol) a zároveň zvyšuje hladinu HDL ( "dobrý" cholesterol), s deklarovaným efektem v rozmezí od 67% do 93 % na více než 980 pacientech s hyperlipémií.


Čaj z Jiaogulanu byl zkoumán i v náhodné kontrolované studii na pacientech s diabetem II. Typu pro potenciální pozitivní vliv na snížení hladiny glukozy v krvi. Mezi další zajímavé účinky patří i pozitivní vliv na jaterní parenchym. V kombinaci s hlohem může být prospěsný i pro lidi s anginou pectoris a jeho použití je vhodné i jako prevence onemocnění tepen a degenerace tepenných stěn.
Jiaogulan patří mezi skupinu adaptogenů se zklidňujícím účinkem a je proto vhodná i pro lidi trpící úzkostmi, podrážděné a neklidné, či pro lidi trpící bolestmi hlavy a nespavostí způsobených stresovým napětím nebo úzkostí.

Nejpohodlnější formou užití je nálev, který si připravíte kdy jednu lříci sušené byliny zalijete 250 ml horké vody a necháte louhovat až 40 minut. Pít můžete jeden až tři šálky denně. Tinktura (1:5) se užívá v množství 80 - 120 kapek třikrát denně.
Užívání Jiaogulanu, včetně nálevu se doporučuje po jídle, při konzumaci na lačno, může způsobovat žaludeční nevolnost. Nedoporučuje se ani překračovat doporučené dávkování, Nadměrné dávky se mohou projevit kožními afekcemi, únavou, závratěmi a pod.

Opatrní musí být lidé užívající léky na ředění krve, tam je rozhodně vhodná konzultace s lékařem. Pokud užíváte uklidňující léky či sedativa, Jiaogulan může jejich účinek zvyšovat a tak je na místě také opatrnost a je vhodnější se této kombinaci vyhnout. Jiaogulanu by se také měly vyhnout malé děti, těhotné a kojící ženy.
Pro ostatní je to ideální bylina pro příležitostnou či pravidelnou konzumaci, podle typu potíží. Pro příznivý účinek na organismus by si šálek měl dopřávat každý, kdo si chce zachovat vitalitu a mentální svěžest.

Koupit JIAOGULAN

Žádné komentáře:

Okomentovat