.

úterý 13. února 2018

Pomocníci z přírody aneb bylinky všude kolem nás

Bylinky dnes nalezneme téměř v každé domácnosti. A proč ne? Z bylinek, nejlépe těch vlastnoručně vypěstovaných, lze vytvořit domácí pokrm plný nepopsatelných chutí, který uspokojí a překvapí i ty nejvytříbenější jazýčky. Bylinky však slouží nejen jako skvělá dochucovadla servírovaných pokrmů, ale pomáhají také při nejrůznějších onemocněních, psychických problémech či při cestě za krásnou vizáží. Bylinky používaly už naše babičky, jde o nenápadné pomocníky, kteří se však mnohdy pyšní až zázračnými výsledky. Účinky některých bylinek jsou známy již dlouhá staletí, jak je to ale s šalvějí lékařskou, heřmánkem pravým, mátou peprnou nebo třeba řepíkem lékařským?

Sluníčko - heřmánek pravý

Heřmánek, známý také jako kamilka nebo sluníčko, lze užívat jak vnitřně, tak i zevně v podobě obkladů, koupele či nejrůznějších výplachů. Je doslova všestranným pomocníkem – kromě léčivých prostředků je často součástí nejrůznějších kosmetických či vlasových přípravků. Pokud máte citlivou pokožku, vyzkoušet můžete například heřmánkový nálev při oplachování pleti, který pleť rozjasní a celkově rozzáří. Velmi známý a oblíbený je pak heřmánkový čaj, který s nachlazením a začínající chřipkou zatočí raz dva. Působí protizánětlivě, zklidňuje sliznici ústní dutiny a nalezneme jej také jako důležitou složku vybraných přírodních zubních past.

Šalvěj lékařská 

Šalvěj lékařskou, jejíž název je odvozen z latinského „salvare“, což znamená v překladu léčit, nalezneme na zahrádkách, nejčastěji na slunných místech. Díky své hořké chuti se perfektně hodí k masu, rybě nebo tučným pokrmům. Co se týče léčivých účinků, šalvěj pomáhá k posílení imunity celého těla, při bolestech krku, dále je velmi účinným pomocníkem v boji proti křečím, střevním poruchám nebo průjmu. Šalvěj potlačuje zápach z úst, mimo to pomáhá i při krvácení dásní a zánětech mandlí, není tedy divu, že je často užívanou „ingrediencí“ léků na paradontózu.

Balšán neboli máta peprná 

Máta, kdysi známá jako symbol přátelství a lásky, je velmi užívaná především v gastronomii. Často ji nalezneme v míchaných nápojích, desertech či dresincích, v zimě je pak oblíbená v podobě lahodného čaje, který pomáhá v boji proti kdejakým neduhům a nachlazením. Z rostlinky lze otrhat jednotlivé listy nebo celou nať. Lístky lze sbírat po celou dobu růstu, nať je lepší utrhnout ještě před tím, než začne kvést. Máta odstraňuje plynatost a pomáhá proti žaludečním potížím. Mimo to osvěžuje dech, jelikož obsahuje mentol, který je proslulý tím, že vyvolává pocit chladu. Z toho důvodu se máta často užívá při bolestech zubů a při zánětech dásní.

Bylinná královna 

Řepík lékařský se vyskytuje kolem cest a na okraji lesů. Pokud trpíte na křečové žíly, je zaručeným lékem, který nepříjemné pocity zmírní. Pomáhá proti jaterním onemocněním, angíně, při zánětech krku a dalších onemocnění dutiny ústní. Není tedy divu, že je součástí mnoha dentálních přípravků. Řepík lékařský nalezneme v bylinných ústních vodách, ale i dětských zubních pastách. Ostatně jako řada dalších léčivých bylinek působí protizánětlivě, tlumí bolest a slouží jako velmi příjemná prevence před problémy dutiny ústní.

A jak tyto bylinky užíváte vy?

Žádné komentáře:

Okomentovat