Aktuálně nastala doba sběru česneku medvědího, krom příjemné přímé konzumace, si můžete připravit i prostředek k pročištění krve.
Svazek listů ( do plné dlaně) nakrájejte na drobno a zalijte 1 litrem kvalitního jablečného octa. Listy musí být ponořené.
Nechte naložené alespoň 3 týdny. Po té slijte a uchovejte v uzavřené nádobě.
Užívejte formou 6-ti týdenní kůry, každé ráno na lačno 1 polévkovou lžíci do 1/2 šálku teplé vody.
Není vhodné pro lidi s žaludečními vředy.
pátek 20. března 2015
pondělí 2. března 2015
Obnova střevní mikroflóry
a prevence střevních zánětů.
Jablko - Pektin ve střevech
vstřebává a likviduje toxiny vytvořené bakteriemi zapříčiňujícími
gastroenteritidu a kolitidu a podporuje vylučování toxinů se stolicí. Obsah
organických kyselin se pohybuje podle odrůdy od 1 do 1,5 %. Převládá kyselina
jablečná, ale přítomná je i kyselina citronová, jantarová, mléčná a salicylová.
Stejně jako u citrusových plodů mají tyto organické kyseliny alkalizující
účinek v krvi a tkáních. Obnovují také střevní flóru a brání kvašení ve
střevech. Taniny vysušují střevní sliznici a zmírňují její zánět a organické
kyseliny ničí mikroby a obnovují normální bakteriální flóru ve střevech. Jablka
přímo ovlivňují peristaltiku střev a upravují jejich funkci, a to jak při
průjmu, tak při zácpě. Současně se ukazuje, že jablečný pektin může zabránit
růstu rakovinného nádoru tlustého střeva.
V tomto období jsou ve zvýšené míře předepisována
antibiotika na různé formy infekčních nemocí. Vzhledem k obecně známému
nadužívání antibiotik a tím vznikající resistenci bakterií, jsou aplikovány stále
silnější typy, které mají bohužel některé velmi nežádoucí vedlejší účinky.
Jedním z nich je poškození mikrobiální rovnováhy ve střevech, ta následkem
toho nemohou plnit svou hlavní funkci, hlavního strážce imunitního systému.
Další, střevní stěnu poškozující, jsou různé formy zánětů, způsobené jednak
vrozenou dispozicí, nezdravým životním stylem, případně jako vedlejší projev
jiné nemoci např. intolerance lepku apod.
O svá střeva můžeme
pečovat především vhodnou stravou, podporující zdravou střevní mikroflóru,
čistící střeva od usazenin a obalující sliznice střev hojivým slizem. My Vám
přinášíme recept na jednu takovou hojivou přesnídávku, která bude na Vaše
podrážděná střeva působit přímo jako balzám.
neděle 1. března 2015
Očista jater a žlučníku
za pomoci této tradiční kombinace :
Játra jako největší chemická továrna našeho organismu, čas od času potřebuje očistu a to i v případě, že se k játrům chováme vcelku zodpovědně. Po pravidelné očistě budete mít krom dobrého pocitu i mnohem lepší náladu, neboť zhoršená funkce jater, případně jejich znečištění se projevuje krom jiného i špatnou náladou až lehce depresivními stavy, takže pokud už Vás nějakou dobu nic moc netěší, zkuste začít očistou jater a teprve pokud smutky přetrvají, zaměřte se na posílení psychiky.
Tradiční očistnou kombinací je červená řepa, co by základní detoxikační zelenina, doplněná mrkví, která krom jiného, zvyšuje odolnost organismu především proti infekci, je důležitou potravinou při jaterní dietě a harmonizuje střevní mikrofloru, poškozenou například po léčbě antibiotiky. Třetí základní složkou této kůry je okurka pro svou výbornou schopnost čistit krev. Naše pyré je ještě doplněno o pomeranč, jehož
Játra jako největší chemická továrna našeho organismu, čas od času potřebuje očistu a to i v případě, že se k játrům chováme vcelku zodpovědně. Po pravidelné očistě budete mít krom dobrého pocitu i mnohem lepší náladu, neboť zhoršená funkce jater, případně jejich znečištění se projevuje krom jiného i špatnou náladou až lehce depresivními stavy, takže pokud už Vás nějakou dobu nic moc netěší, zkuste začít očistou jater a teprve pokud smutky přetrvají, zaměřte se na posílení psychiky.
Tradiční očistnou kombinací je červená řepa, co by základní detoxikační zelenina, doplněná mrkví, která krom jiného, zvyšuje odolnost organismu především proti infekci, je důležitou potravinou při jaterní dietě a harmonizuje střevní mikrofloru, poškozenou například po léčbě antibiotiky. Třetí základní složkou této kůry je okurka pro svou výbornou schopnost čistit krev. Naše pyré je ještě doplněno o pomeranč, jehož
organické kyseliny, zejména
kyselina citronová, zvyšují účinek vitaminu C a ulehčují vylučování toxických
látek z těla .
1 menší bulvu červené řepy
2 střední mrkve
1/2 salátové okurky
1 menší pomeranč
1 lžičku mletého ostropetřece mariánského
Všechny ingredience oloupejte, nakrájejte na kostičky a dejte do Smoothie makeru nebo podobného přístroje a rozmixujte.
Pyré konzumujte k svačině samotné , alespoň po dobu 1 týdne , případně můžete střídat s dalšími očistnými recepty.
Kůru je vhodné doplnit pitím bylinných čajů podporujících funkci jater a látkovou výměnu např. Balanční játra - lymfa nebo Metabolik.
pondělí 23. února 2015
Migréna – bolest hlavy,
která Vás dokáže absolutně vyřadit z provozu
Lidé se dělí na ty co migrénu zažili a ty co si jí pletou s běžnou bolestí hlavy. Na silnou migrénu nepomohou žádná běžná analgetika, někomu uleví léky na bázi Triptanů – rozšiřující křečovitě stažené cévy v mozku, považované za původce určitého typu migrén, jinému jen ticho, teplo, tekutiny, tma a absolutní klid. Migréna postihuje cca 15 – 20% populace. Častěji jí trpí ženy, pravděpodobně proto, že je často spojována s hormonálními výkyvy během menstruace či v menopauze. Migréna se ale může vyskytnout i u dětí. Někdo se s migrénou setká párkrát za život, někoho pronásleduje pravidelně a negativně ovlivňuje jeho kvalitu života. Pokud trpíte pravidelnými migrénami např. během menstruace, přispívá k jejich spuštění už jen samotný stres ze strachu, že to zase přjde. Migréna je charakterizována ataky středně těžké až těžké bolesti hlavy, intenzivně pulzující často doprovázené nevolností, zvracením, citlivostí na světlo, zvuky a pachy. Přesná příčina migrény není dosud známá, jedná se spíše o více faktorů, které jednotlivě nebo v kombinaci zvyšují pravděpodobnost jejího vzniku. Krom hormonálních výkyvů, může vést k migréně vysoká míra stresu a napětí, zablokovaná krční páteř, nedostatek některých živin, minerálů a vitamínů, případně může být migréna formou jakési alergické reakce organismu na některé potraviny. Pokud patříte mezi ty něšťastníky, kterým migréna ztrpčuje život pravidelně zaměřte se na oblasti, které můžete ovlivnit a naučte se migrénám předcházet.
Pomocníkem Vám může být Migrénový deník
Zapište si situace, okolnosti, jídlo a vše co cca během 24 hodin předcházelo záchvatu migrény. Neomezujte se jen na Vaše aktivity, ale evidujte i počasí, atmosférický tlak, erupce na slunci, úplněk a pod. Zpětnou kontrolou svých záznamů, můžete odhalit kombinace spouštěčů. S úplňkem nic neuděláte, ale pokud se v té době vystříháte problematických potravin, uvolníte stres bylinným čajem, meditací nebo sportem, můžete migrénu zmírnit, nebo úplně odstranit.
Obecně je vhodné provádět pravidelně jednoduché cviky na protažení a uvolnění krční páteře. Jemné kroužení, úklony, předklony a záklony, prováděné pravidelně pomalými pohyby do mezních pozic slouží jako jednoduchá prevence zablokované krční páteře.
Cestu pro uvolnění vnitřního napětí je potřeba si najít dle vlastní preference, pro někoho je to sport, někdo zrelaxuje u dobré knihy či uklidňující hudby. Je vhodné vyhnout se i takovým věcem jako jsou katastrofické zprávy v médiích, věčně nespokojený kamarád přenášející na své okolí špatnou náladu. Důležitý je kvalitní spánek, příjemné uklidňující vůně některých éterických olejů např. levandule, kananga, jasmín apod. Některé vůně – zvláště ty těžké a syntetické dokáží naopak migrénu rozjet, je proto důležíté s nimi pracovat opatrně a více než kde jinde, zde platí že méně je více.
Pravidelná konzumace bylinkových čajů snižujících vnitřní napětí, patří mezi další osvědčené metody, jak předcházet migrénám, nebo jejich průběh alespoň zmírnit. Vhodných bylinek je hodně jmenujme např. chladný lipový čaj, bazalku, heřmánek, levanduli, ale za hlavní bylinu proti migréně je považována Kopretina Řimbaba . Ke snížení tenzního napětí můžete vyzkoušet i osvědčenou směs Balanční migrena Exherbis.
Velmi efektivní jsou kapsle obsahující Kopretinu řimbabu a Guaranu, které uvolňují křečovitě stažené cévy v mozku a tím odstraňují bolest, nástup účinku je obvykle do 30-ti minut.
Dále se musíte zaměřit na potraviny, které konzumujete. Některé mohou býti samotnými spouštěči, případně negativně podpořit další faktory zodpovědné za vznik záchvatu.
Pokud je určitá potravina samostatným aktivátorem migrény, objeví se obvykle záchvat brzy po její konzumaci. Přesná evidence konzumovaných potravin (včetně ochucovadel) 24 hodin před záchvatem, v Migrénovém deníku doplněná informací o síle, délce a průběru záchvatu, Vám pomůže zpětným porovnáním odhalit styčné body záchvatu.
Nejasná je úloha kofeinu – někomu může konzumace kávy pomoci, protože kofein rozšíří zúžené cévy v mozku, jinému naopak průběh záchvatu, zvýšením krevního tlaku může zhoršit. Je proto třeba zaznamenat jakým způsobem kofein ovlivňuje právě Vaši migrénu.
Bylinnou směs, která pomáhá snižovat tenzní napětí a pomáhá v prevenci určitých typů migrén můžete koupit na www.exherbis.cz
Lidé se dělí na ty co migrénu zažili a ty co si jí pletou s běžnou bolestí hlavy. Na silnou migrénu nepomohou žádná běžná analgetika, někomu uleví léky na bázi Triptanů – rozšiřující křečovitě stažené cévy v mozku, považované za původce určitého typu migrén, jinému jen ticho, teplo, tekutiny, tma a absolutní klid. Migréna postihuje cca 15 – 20% populace. Častěji jí trpí ženy, pravděpodobně proto, že je často spojována s hormonálními výkyvy během menstruace či v menopauze. Migréna se ale může vyskytnout i u dětí. Někdo se s migrénou setká párkrát za život, někoho pronásleduje pravidelně a negativně ovlivňuje jeho kvalitu života. Pokud trpíte pravidelnými migrénami např. během menstruace, přispívá k jejich spuštění už jen samotný stres ze strachu, že to zase přjde. Migréna je charakterizována ataky středně těžké až těžké bolesti hlavy, intenzivně pulzující často doprovázené nevolností, zvracením, citlivostí na světlo, zvuky a pachy. Přesná příčina migrény není dosud známá, jedná se spíše o více faktorů, které jednotlivě nebo v kombinaci zvyšují pravděpodobnost jejího vzniku. Krom hormonálních výkyvů, může vést k migréně vysoká míra stresu a napětí, zablokovaná krční páteř, nedostatek některých živin, minerálů a vitamínů, případně může být migréna formou jakési alergické reakce organismu na některé potraviny. Pokud patříte mezi ty něšťastníky, kterým migréna ztrpčuje život pravidelně zaměřte se na oblasti, které můžete ovlivnit a naučte se migrénám předcházet.
Pomocníkem Vám může být Migrénový deník

Cestu pro uvolnění vnitřního napětí je potřeba si najít dle vlastní preference, pro někoho je to sport, někdo zrelaxuje u dobré knihy či uklidňující hudby. Je vhodné vyhnout se i takovým věcem jako jsou katastrofické zprávy v médiích, věčně nespokojený kamarád přenášející na své okolí špatnou náladu. Důležitý je kvalitní spánek, příjemné uklidňující vůně některých éterických olejů např. levandule, kananga, jasmín apod. Některé vůně – zvláště ty těžké a syntetické dokáží naopak migrénu rozjet, je proto důležíté s nimi pracovat opatrně a více než kde jinde, zde platí že méně je více.

Velmi efektivní jsou kapsle obsahující Kopretinu řimbabu a Guaranu, které uvolňují křečovitě stažené cévy v mozku a tím odstraňují bolest, nástup účinku je obvykle do 30-ti minut.
Dále se musíte zaměřit na potraviny, které konzumujete. Některé mohou býti samotnými spouštěči, případně negativně podpořit další faktory zodpovědné za vznik záchvatu.
Pokud je určitá potravina samostatným aktivátorem migrény, objeví se obvykle záchvat brzy po její konzumaci. Přesná evidence konzumovaných potravin (včetně ochucovadel) 24 hodin před záchvatem, v Migrénovém deníku doplněná informací o síle, délce a průběru záchvatu, Vám pomůže zpětným porovnáním odhalit styčné body záchvatu.
Podle některých studií může příchod
migrény, krom obvyklých příznaků, jako je např.rozostřené vidění, avizovat i
extrémní neobvyklá chuť na některé potraviny. Pro přesnou eliminaci nevhodných
potravin, je nutné na začátku vynechat všechny potenciální spouštěče a pokud
migrény vymizí, je možné zkusit potraviny, bez kterých nechcete žít, postupně
jednu po druhé vracet do jídelníčku, ale vždy maximálně jednu za týden a pokud
se dostaví záchvat, vyřadit onu potravinu z jídelníčku jenou pro vždy ( bez
ohledu na to jak “slabá” migréna následovala)
Problematická látka č. 1 – Tyramin - patří mezi aminokyseliny; vzniká například během zrání sýrů při rozkladu bílkovin; čím déle zrající sýr je, tím má větší obsah tyraminu, způsobuje některé alergické reakce a migrény; vyskytuje se také v červeném víně, v uzených rybách, v nakládané zelenině, avokádu, čokoládě a ořechách. Tyramin také způsobuje zvýšení krevního tlaku a kromě bolesti hlavy se mohou objevit i další příznaky např. vyrážka. Studie ukázaly, že až 20 procent migrén je způsobeno intolerancí tyraminu, mimo fermentovaných sýrů, čokolády a červeného vína obsahují tuto sloučeninu např. i rozinky, banány, pivo, zelí, sojová omáčka, droždí a různá dochucovadla.
Problematická látka č. 1 – Tyramin - patří mezi aminokyseliny; vzniká například během zrání sýrů při rozkladu bílkovin; čím déle zrající sýr je, tím má větší obsah tyraminu, způsobuje některé alergické reakce a migrény; vyskytuje se také v červeném víně, v uzených rybách, v nakládané zelenině, avokádu, čokoládě a ořechách. Tyramin také způsobuje zvýšení krevního tlaku a kromě bolesti hlavy se mohou objevit i další příznaky např. vyrážka. Studie ukázaly, že až 20 procent migrén je způsobeno intolerancí tyraminu, mimo fermentovaných sýrů, čokolády a červeného vína obsahují tuto sloučeninu např. i rozinky, banány, pivo, zelí, sojová omáčka, droždí a různá dochucovadla.
Další na seznamu jsou dusitany.
Přídavek dusitanů usnadňuje uzení, napomáhá vytvoření jednotné barvy a
charakteristické chuti uzené potraviny, zlepšuje chuť, zabraňuje růstu bakterií
a vzniku jedovatých toxinů a zpomaluje oxidaci přítomných tuků. Dusitan sodný je tedy hojně zastoupen v masných
výrobcích. Například v masových konzervách, paštikách, špekáčcích, párcích,
lančmítu či šunce. Dusitan sodný se někdy ukrývá pod názvem "dusitanová
solící směs". Přecitlivělost na dusitany se projevuje bolestmi hlavy a někdy
i kožními problémy. Pokud trpíte na migrény, je důležité vědět, že uzeniny a
další masné výrobky mohou být zodpovědné za tyto záchvaty, případně podporovat
další faktory. Je možné, že pokud se chcete zbavit migrény, budete muset zcela vyřadit
tyto potraviny ze svého jídelníčku.
Umělá sladidla - zdraví škodlivý aspartam
Boj proti bílému zlu, jak je často nazývám rafinovaný bílý cukr, je bohužel veden špatným směrem. Místo toho aby se celkově snižovala sladkost pokrmů a k případnému doslazování se používaly zdravější (většinou bohužel i dražší) sladidla jako jsou med, sušená třtinová šťáva, či rostlinné sirupy, volí většina výrobců umělá sladidla a zvláště aspartam. Odborníci z různých táborů vedou spory, zda jsou či nejsou umělá sladidla škodlivá. Pro oběti migrén mám jednoduchou radu, nečekat, který tábor zvítězí a rovnou potraviny přislazené aspartamem z jídelníčku vyřadit.
Boj proti bílému zlu, jak je často nazývám rafinovaný bílý cukr, je bohužel veden špatným směrem. Místo toho aby se celkově snižovala sladkost pokrmů a k případnému doslazování se používaly zdravější (většinou bohužel i dražší) sladidla jako jsou med, sušená třtinová šťáva, či rostlinné sirupy, volí většina výrobců umělá sladidla a zvláště aspartam. Odborníci z různých táborů vedou spory, zda jsou či nejsou umělá sladidla škodlivá. Pro oběti migrén mám jednoduchou radu, nečekat, který tábor zvítězí a rovnou potraviny přislazené aspartamem z jídelníčku vyřadit.
Glutamát sodný – další látka, o
kterou se vedou spory, tento zvýrazňovač chuti se běžně vyskytuje téměř ve
všech potravinách, zvláště v těch s vysokým obsahem bílkovin. Výrobci
potravin však její průmyslově vyráběnou formu hojně přidávají do různých
ochucovadel, omáček, instantních pokrmů apod. A také jí v hojné míře
používají asijské restaurace, zvláště ty nižší kategorie. Je důležité vědět, že
patří mezi nejčastější spouštěče cévních bolestí hlavy. Důvodem je
pravděpodobně to, že metabolismus některých lidí ho nedokáže dostatečně
odbourat a ten se následně hromadí v krvi, způsobuje turbulentní chemickou
reakci vrcholící bolestí hlavy. Vyřaďte ze svého jídelníčku instantní jídla,
různé hotové omáčky apod.
Příliš tučná jídla – neškodí jen
Vaší postavě, ale nadbytek mastných kyselin může negativně ovlivňovat i cévní
migrény
Po té co jsme probrali potraviny, které člověku trpícímu na migrény
neprospívají, je na čase dostat se k látkám, které pomáhají záchvaty
tlumit či jim předcházet.
Důležitý je rybí tuk, který může snížit frekvenci, bolesti hlavy a jiné
symptomy, které doprovázejí záchvaty migrény. Na tuto léčbu z neznámých
příčin, obvykle lépe reagují muži. Pravidelná konzumace tučných ryb, jako je
losos, makrela, tuňák a sardinky má pozitivní vliv na snížení záchvatů migrény.
Pokud Vám ryby nechutnají, lze je samozřejmě nahradit rybím tukem
v kapslích.
Zázvor – má přirozené analgetické účinky a je znám jako jeden z nejlepších
přírodních léků na bolesti hlavy a nevolnost. Uvařte si čaj z čerstvého
zázvoru, nebo rozpuste 1/2 čajové lžičky mletého zázvoru ve vodě nebo džusu a
užívejte několikrát denně, dokud bolest neodezní.
Důležitý je dostatečný příjem tekutin - dehydratace je jedním z hlavních
spouštěčů bolesti hlavy včetně migrény.
Tkáně, které se nacházejí v mozku, jsou složeny hlavně z vody a při jejím
nedostatku reagují bolestí. Dodržujte tedy dostatečný pitný režim, nejvhodnější
je čistá voda, bylinné čaje. S hydratací a doplněním elektrolytů může pomoci i kokosová voda ze zelených kokosových ořechů. <!--[if gte mso 9]>
Hořčík neboli magnézium –
nízká hladina tohoto minerálu snižuje průtok krve do mozku, způsobuje pokles
hladiny cukru v krvi, což vytváří podmínky pro vznik migrény. Přírodními
zdroji jsou některé minerální vody, ořechy, celozrnné obiloviny, fazole, zelená
listová zelenina, semena, oves, hrách a další.
Nejasná je úloha kofeinu – někomu může konzumace kávy pomoci, protože kofein rozšíří zúžené cévy v mozku, jinému naopak průběh záchvatu, zvýšením krevního tlaku může zhoršit. Je proto třeba zaznamenat jakým způsobem kofein ovlivňuje právě Vaši migrénu.
Bylinnou směs, která pomáhá snižovat tenzní napětí a pomáhá v prevenci určitých typů migrén můžete koupit na www.exherbis.cz
sobota 7. února 2015
Candida albicans – velmi nebezpečná houba
Tato kvasinka je přirozenou součástí těla
střevní a ústní mikroflory, ovšem pokud je vnitřní flóra organismu v
nerovnováze, začne se nekontrolovatelně množit a způsobí infekci - kandidózu.
Dostat ji ven z těla je velký problém. Tato houba se nachází ve střevech, pohlavním
ústrojí, ústech, jícnu a krku. Za normálního stavu je organismus schopen její
množství kontrolovat. Přemnožení způsobuje oslabený imunitní systém, užívání
antikoncepčních pilulek, antibiotik, stres, špatná výživa, nadměrné množství
cukru, alkoholu, léků a drog.,
Její přemnožení u lidí způsobuje ústní a
genitální houbové infekce. Tato mykóza je považována za častou příčinu nemocí a
úmrtí u osob se sníženou imunitou
Při infekci se do těla dostává obvyklá jednobuněčná
kvasinková forma. Ta se však vlivem prostředí může změnit v invazivní
mnohobuněčnou vláknitou formu.
Moučnivka neboli orální kandidóza se může
vyskytovat ve formě akutní jako tak zvaný soor (moučnivka) – bělavé povláčky na
jazyku a patře s možností dalšího šíření do hltanu a jícnu. Další formou je
chronická kandidóza, která se často objevuje u lidí se zubní náhradou, přičemž
může docházet současně k postižení koutků. Moučnivka se někdy může objevit i u
novorozených dětí (asi tak desátý den po porodu). Kdy dojde k přenosu
z matky, postižené nevyléčenou vaginální mykózou, na dítě.
Candida albicans je velmi odolná houba
s proměnlivou strukturou a tak dokáže velmi dlouho a urputně vzdorovat
léčbě Jakmile se kvasinky jednou v organismu usadí, je
těžké se jich zbavit. Kandidou může být postiženo celé tělo. Příznaků je mnoho,
a proto je třeba provést vyšetření, které vyloučí jiné onemocnění, které s
candidou nemusí mít nic společného. Vyšetření sestává z laboratorního testů
stolice, moči, vzorku z úst, kůže, nehtů, vlasů a krevních testů. Mezi obvyklé
příznaky patří: Bílý, sýrovitý výtok z pohlavních orgánů, svědění, opakující se
záněty dělohy a záněty močového měchýře, poruchy menstruace, menstruační křeče.
Povleklý jazyk. Velká únava nezjištěných příčin, silná chuť na cukr nebo
pečivo. Šupinaté ekzémy, svědění pokožky, plísňová onemocnění kůže a nehtů,
padání vlasů, lupy, lupénka. Zápach z úst, tvorba aftů, potíže při polykání,
nadýmání, průjmy nebo naopak zácpy, pálení a svědění konečníku, nevolnost.
Točení hlavy, závratě, bolest svalů i při malé aktivitě. Zduřelé uzliny, nízký
či vysoký krevní tlak, změny nálad, apatie.
neděle 1. února 2015
Bolesti zubů - afty - osvěžení dechu
Na to vše Vám může pomoci doma vyrobená
Hřebíčková tinktura (Clove tincture)
Tinktura, která by měla patřit do výbavy každé lékarničky.
Hřebíček (Clove) obsahuje především vysoké množství silice, jejíž hlavní složkou je eugenol, acetoeugenol, humulen, dále terpen caryophyllen, furfural a vanilin. Obsaženo je i malé množství tříslovin, pryskyřice a slizu, flavonoidy a olej.
Má výrazné desinfekční a místně znecitlivující účinky což se významně využívá v zubním lékařství. Hřebíčková silice tlumí citlivost a bolestivost zubního nervu. Působí antibakteriálně a preventivně proti zubnímu kazu a vzniku paradentozy.
Menší hrst hřebíčku (cca 5g) podrťe ( nějlepší je hmoždíř) a naložte do 0,25 litru čisté vodky (vhodná je sklenice se šroubovacím víčkem).
Nechte louhovat, za občasného protřepání, minimálně 14 dní . Není nutné tinkturu zcedit, když necháte hřebíček uvnitř, bude tinktura sílit a případně můžete dolít vodku.
Hlavní způsob užití je, aplikovat koncentrované na místo bolesti (nebo aftu či oparu) vatovou tyčinkou.
Podle potřeby můžete nakapat do sklenice vody a použit místo ústní vody, či ke kloktání při boleti v krku, případně k desinfekčnímu omývání nehojících se zahnisaných ran a kožních afekcí.
Osvědčí se i k výraznému zlepšení dechu.
Hřebíčková tinktura (Clove tincture)
Tinktura, která by měla patřit do výbavy každé lékarničky.
Hřebíček (Clove) obsahuje především vysoké množství silice, jejíž hlavní složkou je eugenol, acetoeugenol, humulen, dále terpen caryophyllen, furfural a vanilin. Obsaženo je i malé množství tříslovin, pryskyřice a slizu, flavonoidy a olej.
Má výrazné desinfekční a místně znecitlivující účinky což se významně využívá v zubním lékařství. Hřebíčková silice tlumí citlivost a bolestivost zubního nervu. Působí antibakteriálně a preventivně proti zubnímu kazu a vzniku paradentozy.
Menší hrst hřebíčku (cca 5g) podrťe ( nějlepší je hmoždíř) a naložte do 0,25 litru čisté vodky (vhodná je sklenice se šroubovacím víčkem).
Nechte louhovat, za občasného protřepání, minimálně 14 dní . Není nutné tinkturu zcedit, když necháte hřebíček uvnitř, bude tinktura sílit a případně můžete dolít vodku.
Hlavní způsob užití je, aplikovat koncentrované na místo bolesti (nebo aftu či oparu) vatovou tyčinkou.
Podle potřeby můžete nakapat do sklenice vody a použit místo ústní vody, či ke kloktání při boleti v krku, případně k desinfekčnímu omývání nehojících se zahnisaných ran a kožních afekcí.
Osvědčí se i k výraznému zlepšení dechu.
čtvrtek 29. ledna 2015
Vysoký krevní tlak I
Zajímavý recept na snížení krevního tlaku ZDE:
Vazodilatační účinky mají následující prostředky. Je třeba vyzkoušet a zvolit ten, který pro Vás bude nejvhodnější.
Do lahve dáme 50 gramů čerstvě naloupaného česneku, prolisujeme a zalijeme 100 ml čistého 40% lihu. Necháme 2 týdny odležet. Následně scedíme a užíváme denně 25 kapek před obědem a před večeří.
HLOHOVÁ TINKTURA:
10g květů zalijeme 100 ml čistého 45% alkoholu a necháme 2 týdny louhovat. Pokud máme k dispozici slabší alkohol, necháme louhovat alespoň 3 týdny. Přecedíme a užíváme 20 kapek (ženy) resp. 40 kapek (muži) denně před obědem, před večeří a podle potřeby i před spaním.
Bylinný čaj na sníženího krevního tlaku: ANTITLAK
S obsahem : Hlohu, Srdečníku a Bukvice lékařské - Snižuje krevní tlak a současně i celkově zklidňuje srdeční stres a působí pozitivně na srdce a velké cévy. Je možné zakoupit zde:Balení 100 g za 99,-Kč
Bylinky, které snižují krevní tlak:
Petržel
Rýže,
Řebříček
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)