.

neděle 19. července 2015

Glukomannan

– přírodní expert na regulaci škodlivého cholesterolu a tělesné hmotnosti

V Asii běžně používaný rostlinný polysacharid obsažený v hlízách Zmijovce konjak
má mnoho vědecky podložených příznivých účinků na lidský metabolismus. 

Práškovaná vláknina typově podobná pektinu má vysokou absorpční schopnost a ve spojení s tekutinou výrazně zvětší svůj objem a vytvoří v trávicím traktu čirý gel, který zpomaluje vstřebávání tuků a cukrů a což má za následek jejich rovnoměrnější hladinu a tím eliminuje ataky hladu a únavy, způsobené kolísáním hladiny cukru v krvi. 

Vznik nabobtnaného gelu v žaludku současně zrychluje pocit nasycení a tím konzumaci menších porcí. 

Glukomanan též, mimo jiné, snižuje hladinu celkového cholesterolu, za současného zvyšování HDL (tzv. dobrého) cholesterolu, což znamená, že snížení je významně realizováno na LDL (tzv. špatném) cholesterolu.

Snižování je umožněno celkovým snížením vstřebávání tuků a zpětného vstřebávání žlučových kyselin do krevního oběhu.

Podporuje růst zdravé střevní mikroflóry a působí tím hojivě na prostředí střev. Je tedy vhodnou alternativou či doplňkem prebiotické léčby například při užívání antibiotik, či jiném porušení rovnováhy ve střevech.

Snižuje uvolňování jedovatých látek střevními bakteriemi, zvětšuje a změkčuje střevní obsah a tak šetří střevní stěnu, pomáhá předcházet zácpě a současně absorpcí tekutin tlumí průjmy. Má celkově velmi příznivý vliv na stav trávicího traktu.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) potvrdil, že Glukomannan je vhodný k hubnutí jako součást nízkokalorické diety.
Při denním příjmu 3 g a úpravě stravovacích návyků dochází k znatelnému hubnutí (až 2-4 kg/týden).
Jak bylo prokázáno vědeckou studií , konzumace 4g Glukomananu denně po dobu 4 týdnů efektivně snižuje celkovou hladinu triglyceridů v krvi až o 23%.

https://www.exherbis.cz/ExHerbis-Glukomannan-100ksGlukomanan lze užívat formou potravinového doplňku např. Glukomannan 100 tobolek, z nichž každá obsahuje 400 mg glukomannanu 

Pravidelná konzumace Glukomananu Vám nejen vrátí sebevědomí, díky kilům, které jste zhubli, ale hlavně zlepší stav Vašich cév, protože nebudou zatěžovány usazeninami škodlivého cholesterolu.

Tento přírodní rostlinný polysacharid od nepaměti používají pro přípravu pokrmů různého typu v Asii, zvláště Japonsku, Koreji a Číně, kde, do invaze amerických fastfoodů, prakticky neznali pojem obezita. Zkuste ho i Vy !

 

neděle 3. května 2015

Žlučníkové kameny - jak na ně

Žlučník nás dokáže občas velmi potrápit a nemusí to být vždy jen naší stravovací neukázněností.

Vznik žlučníkových kamenů je rozličný, většinou souvisí se špatnou funkcí žlučníku a jater, ale velmi často vznikají i během těhotenství a tak mnoho čerstvých maminek trpí žlučníkovými záchvaty. Žlučníkový záchvat dokáže spustit nejen dietní chyba ( smažená, tučná jídla, u někoho spouští záchvat i konzumace česneku) ale i silný stres. Ne nadarmo se říká, že Vám někdo hnul žlučí, rozčilení umí dát, do té doby klidné, kameny pěkně do pohybu. Pokud není nutné situaci řešit radikálně odstraněním žlučníku, je třeba jednak vypozorovat, co Vám záchvat spouští a toho se bezpodmínečně vyvarovat.

V boji se žlučníkovými kameny Vám mohou pomoci i některé recepty tradiční medicíny.

Výborným pomocníkem je klasický křen.

1) polévkovou lžíci čersvě nastrouhaného křenu smíchejte se stejným množstvím kvalitního medu a vinného octa. Užívejte ráno na lačno alespoň 14 dní.

2) litrovou láhev se širokým hrdlem naplňte do 1/2 čerstvě nastrouhaným křenem a doplna zalijte červeným vínem. Za občasného protřepání nechte 10 dní louhovat a pak užívejte polévkovou lžíci křenu s vínem 3 x denně.

Činnost žlučníku můžete podpořit i bylinnými čaji:

1) Vrchovatou polévkovou lžíci celíku zlatobýlu dejte do 300 ml studené vody, po 10 minutách přiveďte k varu a po 2 minutách odstavte a nechte ještě 10 minut louhovat.  Zcezený odvar pijte 3 x denně.

2) Smíchejte 2 lžičky měsíčku lékařského, lžičku natě čekanky, lžičku natě řepíku a špetku máty. Směs zalijte 300 ml horké vody, nechte 10 minut louhovat a užívejte 3 x denně.

Lidovým receptem na vypuzení žlučníkových kamenů, určeným jen pro odvážné je:

Celý proces je třeba zahájit celodenním půstem a pít pouze čistou vodu. Následně lehce ohřejeme 1/2 litru kvalitního olivového oleje (lisovaného za studena) na cca 40°C a přidáme čerstvě vylisovanou šťávu ze 3 citronů. Směs je třeba večer celou vypít a druhý den by mělo dojít k vyloučení žlučníkových usazenin.

Dalšími bylinkami, které pomáhají při potížích se žlučníkem jsou:
Kurkuma, Ostropestřec, Pampeliška, Pýr , Soja a další.


úterý 21. dubna 2015

Pět pravidel pro zdravé klouby a fungující močové ústrojí



Moderní způsob života, kdy se vše zrychluje, nemáme čas na pravidelnou kvalitní stravu, konzumujeme mnoho vylepšených polotovarů a uzenin. O pitném režimu ani nemluvě. Dostáváme do těla nadbytek přídavných látek, které se nám spolu s odpadními produkty našeho vlastního metabolismu, usazují různě v těle. Nejčastěji v kloubech, ale v závislosti na genetických dispozicích, se nadbytek solí může usídlit i v jiných měkkých tkáních, kde snižuje pružnost a je zodpovědný za pokles jejich správné funkce, nebo se naopak může tzv. vysrážet v podobě např. močových nebo ledvinových kamenů.
Nejběžnějším prvním příznakem jsou ranní zatuhlé klouby, kdy chvíli trvá než je rozhýbete do běžného stavu. Tento jev se stále častěji objevuje už i u velmi mladých lidí. Postupně se stav může zhoršovat a vytvořit tak podhoubí pro vznik závažných onemocnění poškozujících klouby nevratně jako jsou artroza nebo artritida. Usazování mimo velké klouby vede například k rozvoji dny, nebo vzniku tzv. ostruh.
Tak jako udržujeme v čistotě povrch našeho těla, měli bychom se starat i o jeho vnitřní očistu a to nejen jednorázovými či sezónními očistnými kůrami, ale hlavně pravidelnou každodenní hygienou.
Pravidlo číslo jedna: Nezanášet organismus více než je nutné, tzn. Maximálně omezit potraviny obohacené různými aditivy, uzeniny a pokud patříte mezi všežravce, vyvážit konzumaci masa bezmasými dny, zvýšit podíl zeleniny a ovoce.
Pravidlo číslo dvě: Minerální vody užívat podle hesla dobrého po málu, nikoli jako hlavní zdroj tekutin.  
Pravidlo číslo tři: Absolutně vyloučit chemické nápoje, obarvenou, přeslazenou a chemicky ochucenou vodu různého typu.
Pravidlo číslo čtyři: Pravidelný a kvalitní pitný režim. Nejvhodnější je čistá voda, zelené a bylinné čaje doplněné šťávami z ovoce a zeleniny podporující vylučování kyseliny močové a jiných odpadních látek. Kam patří například okurka, hroznové víno, grapefruity, jahody, hrušky a další.
Pravidlo číslo pět: Využívat pomoci bylinek, které pomáhají s vyloučením nadbytečných škodlivin. Mezi výtečné byliny patří například květ vřesu , který lze přidat k jakému koli čaji a zvýšit tak jeho hodnotu pro zdraví ledvin, močového ústrojí i kloubů. Již po 14 dnech pravidelného užívání, se u většiny respondentů, trpících ranním zatuhnutím kloubů, dostavuje viditelné zlepšení pohyblivosti. List břízy je další dostupnou léčivkou, která působí příznivě a nedráždivě při nemocech ledvin a revmatismu. Tyto byliny, spolu s dalšími, jsou základem výborné bylinné směsi Proplachovací, která v sobě ve vyváženém poměru snoubí léčebné a diurézu podporující účinky listu břízy a květu vřesu s desinfekčními účinky listu brusinky. Vyjímečné vlastnosti této směsi jsou umocněny adaptogenními bylinami a to bazalkou posvátnou (Tulsi) posilující ledviny a protizánětlivými účinky pupečníku asijského.
Pokud toto vše doplníte přiměřeným pohybem udržujícím klouby pružné, jako jsou různé protahovací cviky a zvláště jóga, odvděčí se Vám Vaše tělo mladistvou pohyblivostí a minimem bolesti kloubů.

Na podporu vyplavení nadbytečných solí najdete vhodnou kombinaci bylin v bylinkové směsi Proplachovací Ex Herbis  50 g za 59,- nebo 100 g zvýhodněné balení za 99,- Kč

pondělí 6. dubna 2015

Prohřívací koupel na bolavé a revmatické klouby

Prohřívací a prokrvující vlastnosti hořčice využívaly již tradičně například náplasti na tzv. housera, vím, že je používala už moje prababička. Existuje mnoho receptů na hořčičné obklady, které se přikládají na bolavé klouby. Pokud však potřebujete prokrvit větší oblast, nebo nemáte k dispozici nikoho, kdo by Vám aplikoval hořčičné obklady na hůře přístupná místa, můžete vyzkoušej jednoduchou prohřívací a prokrvující koupel. Je jen na Vás zda ji pojmete jako celkovou, například při bolestech páteře, nebo jen jako koupel sedací, která bude sice působit jen na spodní část těla, ale je vhodnější pro osoby, kterým by přílišné prokrvení horní poloviny těla mohlo působit nevolnost, např. osoby s vysokým krevním tlakem nebo srdečním onemocněním.
Hořčice
Na hrubo rozemelte 400 g hořčičných semínek a zalijte 2 litry vlažné vody (cca 40°C). Nechte 30 minut louhovat, pak sceďte a vlijte do koupele o tělesné teplotě. Pobyt v lázni by neměl trvat déle než 15 minut.

Vzhledem k tomu, že účinek hořčice je opravdu silný, tak je vhodné provést test snášenlivosti. Připravte si malé množství nálevu a ten naneste tamponem na vnitřní stranu předloktí. Mírné zčervenání jako důsledek prokrvení se dá očekávat, ale neměla by se objevit vyrážka, urputné svědění nebo jiná alergická reakce.

pátek 20. března 2015

Ocet z česneku medvědího čistí krev

Aktuálně nastala doba sběru česneku medvědího, krom příjemné přímé konzumace, si můžete připravit i prostředek k pročištění krve.

Svazek listů ( do plné dlaně) nakrájejte na drobno a zalijte 1 litrem kvalitního jablečného octa. Listy musí být ponořené.

Nechte naložené alespoň 3 týdny. Po té slijte a uchovejte v uzavřené nádobě.

Užívejte formou 6-ti týdenní kůry, každé ráno na lačno 1 polévkovou lžíci do 1/2 šálku teplé vody.

Není vhodné pro lidi s žaludečními vředy.

pondělí 2. března 2015

Obnova střevní mikroflóry

                        a prevence střevních zánětů.

V tomto období  jsou ve zvýšené míře předepisována antibiotika na různé formy infekčních nemocí. Vzhledem k obecně známému nadužívání antibiotik a tím vznikající resistenci bakterií, jsou aplikovány stále silnější typy, které mají bohužel některé velmi nežádoucí vedlejší účinky. Jedním z nich je poškození mikrobiální rovnováhy ve střevech, ta následkem toho nemohou plnit svou hlavní funkci, hlavního strážce imunitního systému. Další, střevní stěnu poškozující, jsou různé formy zánětů, způsobené jednak vrozenou dispozicí, nezdravým životním stylem, případně jako vedlejší projev jiné nemoci např. intolerance lepku apod.

O svá střeva můžeme pečovat především vhodnou stravou, podporující zdravou střevní mikroflóru, čistící střeva od usazenin a obalující sliznice střev hojivým slizem. My Vám přinášíme recept na jednu takovou hojivou přesnídávku, která bude na Vaše podrážděná střeva působit přímo jako balzám.

Jablko - Pektin ve střevech vstřebává a likviduje toxiny vytvořené bakteriemi zapříčiňujícími gastroenteritidu a kolitidu a podporuje vylučování toxinů se stolicí. Obsah organických kyselin se pohybuje podle odrůdy od 1 do 1,5 %. Převládá kyselina jablečná, ale přítomná je i kyselina citronová, jantarová, mléčná a salicylová. Stejně jako u citrusových plodů mají tyto organické kyseliny alkalizující účinek v krvi a tkáních. Obnovují také střevní flóru a brání kvašení ve střevech. Taniny vysušují střevní sliznici a zmírňují její zánět a organické kyseliny ničí mikroby a obnovují normální bakteriální flóru ve střevech. Jablka přímo ovlivňují peristaltiku střev a upravují jejich funkci, a to jak při průjmu, tak při zácpě. Současně se ukazuje, že jablečný pektin může zabránit růstu rakovinného nádoru tlustého střeva.

neděle 1. března 2015

Očista jater a žlučníku

za pomoci této tradiční kombinace :

Játra jako největší chemická továrna našeho organismu,  čas od času potřebuje očistu a to i v případě, že se k játrům chováme vcelku zodpovědně. Po pravidelné očistě budete mít krom dobrého pocitu i mnohem lepší náladu, neboť zhoršená funkce jater, případně jejich znečištění se projevuje krom jiného i špatnou náladou až lehce depresivními stavy, takže pokud už Vás nějakou dobu nic moc netěší, zkuste začít očistou jater a  teprve pokud smutky přetrvají, zaměřte se na posílení psychiky.
Tradiční očistnou kombinací je červená řepa, co by základní detoxikační zelenina, doplněná mrkví, která krom jiného, zvyšuje odolnost organismu především proti infekci, je důležitou potravinou při jaterní dietě a harmonizuje střevní mikrofloru, poškozenou například po léčbě antibiotiky. Třetí základní složkou této kůry je okurka pro svou výbornou schopnost čistit krev. Naše pyré je ještě doplněno o pomeranč, jehož

organické kyseliny, zejména kyselina citronová, zvyšují účinek vitaminu C a ulehčují vylučování toxických látek z těla .
Budete potřebovat:
1 menší bulvu červené řepy
2 střední mrkve  
1/2 salátové okurky
1 menší pomeranč
Všechny ingredience oloupejte, nakrájejte na kostičky a dejte do Smoothie makeru nebo podobného přístroje a rozmixujte. 
Pyré konzumujte k svačině samotné , alespoň po dobu 1 týdne , případně můžete střídat s dalšími očistnými recepty. 
Kůru je vhodné doplnit pitím bylinných čajů podporujících funkci jater a látkovou výměnu např. Balanční játra - lymfa nebo Metabolik.