úterý 29. března 2016
JIAOGULAN - bylina dlouhověkosti
Gynostemma pentaphyllum - Gynostema pětilistá, Jiaogulan nebo i ženšen pětilistý, pod všemi těmito názvy můžete potkat tuto vyjímečnou popínavou rostlinu původem z horských oblastí jižní Číny, a Koreje Roste i v Japonsku. Jako jednoletku, nebo přenosnou rostlinu je možné ji pěstovat v oblastech mírného pásma. Patří do čeledi Cucurbitaceae spolu například s okurkami, tykvemi a melouny. Ve své domovině je ceněn jako bylina se silnými antioxidačními a adaptogenními účinky a je mu připisována zásluha za dlouhověkost obyvatel v oblasti kde se hojně vyskytuje a také konzumuje.
Farmakologické výzkumy prokázaly řadu pozitivních vlastností Jiaogulanu, jako je například snížení hladiny cholesterolu, snížení vysokého krevního tlaku a posílení imunity. Popínavá rostlina používá úponky k zachycení na opoře. Její pětičetné listy jsou obdobné jako u Ženšenu Amerického (Gingsen pentaphyllum) Rostlina je dvoudomá, což znamená, že pro získání semen je nutné pěstovat jak rostlinu samčí, tak samičí. Pěstování ze semen je proto náročnější a je snazší rostlinu množit zakořeňováním výhonů. Jako přenosnou či výhradně pokojovou rostlinu ji lze pěstovat i v našich podmínkách. Sazenice můžete koupit zde:
Rostlina byla poprvé popsána v roce 1406 v knize Materia Medica, jako potravina pomáhající přežít období hladomoru.
Nejstarší záznam o použití Jiaogulan jako léčivky se datuje do roku 1578, kdy byly v knize Kompendium Materia Medica, bylo popsáno doporučené užití k léčbě různých onemocnění, jako je hematurie, otok v hltanu a krku, nádory, a trauma. První novodobé léčebné uznání, mimo území Číny, pochází z roku 1970, kdy při analýze Jiaogulanu , pro účely izolace sladké složky ( jako alternativního sladidla), objevili vědci obdobné chemické sloučeniny jako nacházíme v Ženšenu pravém, ačkoli se jedná o rostliny z rozdílných čeledí. Což nastartovalo zkoumání Jiaogulanu tímto směrem a postupně v něm bylo objeveno na 82 saponinů (gypenosidů) oproti 28 (ginsenosidů) identifikovaných v Panax ginseng. (Ženšenu pravém).
U Jiaogulanu nebyla prokázána přítomnost toxických látek , vysktujících se v ostatních rostlinách této čeledí a proto může být zařazen i mezi adaptogeny. V tradiční medicíně se užívá nejčastěji ve formě nálevu a pro své pozitivní účinky je nazývána “ bylina nesmrtelnosti” Je možné ale připravit i alkoholovou tinkturu pro snadnější užití zvláště tam, kde nemáme možnost si nálev připravit.
středa 5. srpna 2015
Reishi – císařská houba nesmrtelných

Existuje více typů Lesklokorek
, např. žlutá, bílá, černá . purpurová a každá z nich má své unikátní
vlastnosti, nelze je však zaměňovat.
Hlavní účiné složky
obsažené v Lesklokorce lesklé jsou imunostimulační polysacharidy tzv.
beta-glukany a kyselina ganoderová a ganoderen, řazené mezi hořké triterpeny a
protein lingzhi-9, které jí propůjčují hlavní vlastnosti.
REISHI je mírný, tzv.
kumulativní adaptogen, který podle četných výzkumů zlepšuje funkci kůry
nadledvin (zodpovědné za vyplavování stresových hormonů) čímž zmírňuje důsledky,
zvláště dlouhodobého, stresu.
Její protizánětlivé
působení se, krom jiného, projevuje při dýchacích potížích typu alergického astmatu
nebo chronické obstruktivní plicní poruše a při ochraně jater ( hepatitida B a
C), kde působí i antiviroticky.
Nezanedbatelný pozitivní vliv
má i na kardiovaskulární systém. Pravidelná konzumace snižuje hladinu
škodlivého cholesterolu (LDL a VLDL) a celkových triglyceridů, jejichž vysoká
hladina zatěžuje slinivku. Brzdí agregaci krevních destiček ( riziko vzniku
trombů) a mírně snižuje krevní tlak.
Klinicky bylo potvrzeno, že zmírňuje bolesti při Angíně pectoris, omezuje
srdeční arytmii a působí preventivně na vznik arteriosklerózy.
Labels:
adaptogen,
angina pectoris,
antivirotikum,
ganoderma,
cholesterol,
imunita,
krevní tlak,
lesklokorka,
nervinum,
ochrana jater,
Reishi,
strest,
triglyceridy,
tromboza,
únavový syndrom,
úzkost,
vyčerpání
neděle 19. července 2015
Glukomannan
– přírodní expert na regulaci škodlivého cholesterolu a tělesné hmotnosti
Glukomanan též, mimo jiné, snižuje hladinu celkového cholesterolu, za
současného zvyšování HDL (tzv. dobrého) cholesterolu, což znamená, že snížení
je významně realizováno na LDL (tzv. špatném) cholesterolu.
Snižování je umožněno celkovým snížením vstřebávání tuků a zpětného vstřebávání žlučových kyselin do krevního oběhu.
Podporuje růst zdravé střevní mikroflóry a působí tím hojivě na prostředí střev. Je tedy vhodnou alternativou či doplňkem prebiotické léčby například při užívání antibiotik, či jiném porušení rovnováhy ve střevech.
Snižuje uvolňování jedovatých látek střevními bakteriemi, zvětšuje a změkčuje střevní obsah a tak šetří střevní stěnu, pomáhá předcházet zácpě a současně absorpcí tekutin tlumí průjmy. Má celkově velmi příznivý vliv na stav trávicího traktu.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) potvrdil, že Glukomannan je vhodný k hubnutí jako součást nízkokalorické diety.
Při denním příjmu 3 g a úpravě stravovacích návyků dochází k znatelnému hubnutí (až 2-4 kg/týden).
Jak bylo prokázáno vědeckou studií , konzumace 4g Glukomananu denně po dobu 4 týdnů efektivně snižuje celkovou hladinu triglyceridů v krvi až o 23%.
Glukomanan lze užívat formou potravinového doplňku např. Glukomannan 100 tobolek,
z nichž každá obsahuje 400 mg glukomannanu
Pravidelná konzumace Glukomananu Vám nejen vrátí sebevědomí, díky kilům, které jste zhubli, ale hlavně zlepší stav Vašich cév, protože nebudou zatěžovány usazeninami škodlivého cholesterolu.
Tento přírodní rostlinný polysacharid od nepaměti používají pro přípravu pokrmů různého typu v Asii, zvláště Japonsku, Koreji a Číně, kde, do invaze amerických fastfoodů, prakticky neznali pojem obezita. Zkuste ho i Vy !
má
mnoho vědecky podložených příznivých účinků na lidský metabolismus.
Práškovaná vláknina typově podobná pektinu má vysokou absorpční schopnost a ve spojení s tekutinou výrazně zvětší svůj objem a vytvoří v trávicím traktu čirý gel, který zpomaluje vstřebávání tuků a cukrů a což má za následek jejich rovnoměrnější hladinu a tím eliminuje ataky hladu a únavy, způsobené kolísáním hladiny cukru v krvi.
Vznik nabobtnaného gelu v žaludku současně zrychluje pocit nasycení a tím konzumaci menších porcí.
Práškovaná vláknina typově podobná pektinu má vysokou absorpční schopnost a ve spojení s tekutinou výrazně zvětší svůj objem a vytvoří v trávicím traktu čirý gel, který zpomaluje vstřebávání tuků a cukrů a což má za následek jejich rovnoměrnější hladinu a tím eliminuje ataky hladu a únavy, způsobené kolísáním hladiny cukru v krvi.
Vznik nabobtnaného gelu v žaludku současně zrychluje pocit nasycení a tím konzumaci menších porcí.
Snižování je umožněno celkovým snížením vstřebávání tuků a zpětného vstřebávání žlučových kyselin do krevního oběhu.
Podporuje růst zdravé střevní mikroflóry a působí tím hojivě na prostředí střev. Je tedy vhodnou alternativou či doplňkem prebiotické léčby například při užívání antibiotik, či jiném porušení rovnováhy ve střevech.
Snižuje uvolňování jedovatých látek střevními bakteriemi, zvětšuje a změkčuje střevní obsah a tak šetří střevní stěnu, pomáhá předcházet zácpě a současně absorpcí tekutin tlumí průjmy. Má celkově velmi příznivý vliv na stav trávicího traktu.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) potvrdil, že Glukomannan je vhodný k hubnutí jako součást nízkokalorické diety.
Při denním příjmu 3 g a úpravě stravovacích návyků dochází k znatelnému hubnutí (až 2-4 kg/týden).
Jak bylo prokázáno vědeckou studií , konzumace 4g Glukomananu denně po dobu 4 týdnů efektivně snižuje celkovou hladinu triglyceridů v krvi až o 23%.

Pravidelná konzumace Glukomananu Vám nejen vrátí sebevědomí, díky kilům, které jste zhubli, ale hlavně zlepší stav Vašich cév, protože nebudou zatěžovány usazeninami škodlivého cholesterolu.
Tento přírodní rostlinný polysacharid od nepaměti používají pro přípravu pokrmů různého typu v Asii, zvláště Japonsku, Koreji a Číně, kde, do invaze amerických fastfoodů, prakticky neznali pojem obezita. Zkuste ho i Vy !
neděle 3. května 2015
Žlučníkové kameny - jak na ně
Žlučník nás dokáže občas velmi potrápit a nemusí to být vždy jen naší stravovací neukázněností.
Vznik žlučníkových kamenů je rozličný, většinou souvisí se špatnou funkcí žlučníku a jater, ale velmi často vznikají i během těhotenství a tak mnoho čerstvých maminek trpí žlučníkovými záchvaty. Žlučníkový záchvat dokáže spustit nejen dietní chyba ( smažená, tučná jídla, u někoho spouští záchvat i konzumace česneku) ale i silný stres. Ne nadarmo se říká, že Vám někdo hnul žlučí, rozčilení umí dát, do té doby klidné, kameny pěkně do pohybu. Pokud není nutné situaci řešit radikálně odstraněním žlučníku, je třeba jednak vypozorovat, co Vám záchvat spouští a toho se bezpodmínečně vyvarovat.
V boji se žlučníkovými kameny Vám mohou pomoci i některé recepty tradiční medicíny.
Výborným pomocníkem je klasický křen.
1) polévkovou lžíci čersvě nastrouhaného křenu smíchejte se stejným množstvím kvalitního medu a vinného octa. Užívejte ráno na lačno alespoň 14 dní.
2) litrovou láhev se širokým hrdlem naplňte do 1/2 čerstvě nastrouhaným křenem a doplna zalijte červeným vínem. Za občasného protřepání nechte 10 dní louhovat a pak užívejte polévkovou lžíci křenu s vínem 3 x denně.
Činnost žlučníku můžete podpořit i bylinnými čaji:
1) Vrchovatou polévkovou lžíci celíku zlatobýlu dejte do 300 ml studené vody, po 10 minutách přiveďte k varu a po 2 minutách odstavte a nechte ještě 10 minut louhovat. Zcezený odvar pijte 3 x denně.
2) Smíchejte 2 lžičky měsíčku lékařského, lžičku natě čekanky, lžičku natě řepíku a špetku máty. Směs zalijte 300 ml horké vody, nechte 10 minut louhovat a užívejte 3 x denně.
Lidovým receptem na vypuzení žlučníkových kamenů, určeným jen pro odvážné je:
Celý proces je třeba zahájit celodenním půstem a pít pouze čistou vodu. Následně lehce ohřejeme 1/2 litru kvalitního olivového oleje (lisovaného za studena) na cca 40°C a přidáme čerstvě vylisovanou šťávu ze 3 citronů. Směs je třeba večer celou vypít a druhý den by mělo dojít k vyloučení žlučníkových usazenin.
Dalšími bylinkami, které pomáhají při potížích se žlučníkem jsou:
Kurkuma, Ostropestřec, Pampeliška, Pýr , Soja a další.
Vznik žlučníkových kamenů je rozličný, většinou souvisí se špatnou funkcí žlučníku a jater, ale velmi často vznikají i během těhotenství a tak mnoho čerstvých maminek trpí žlučníkovými záchvaty. Žlučníkový záchvat dokáže spustit nejen dietní chyba ( smažená, tučná jídla, u někoho spouští záchvat i konzumace česneku) ale i silný stres. Ne nadarmo se říká, že Vám někdo hnul žlučí, rozčilení umí dát, do té doby klidné, kameny pěkně do pohybu. Pokud není nutné situaci řešit radikálně odstraněním žlučníku, je třeba jednak vypozorovat, co Vám záchvat spouští a toho se bezpodmínečně vyvarovat.
V boji se žlučníkovými kameny Vám mohou pomoci i některé recepty tradiční medicíny.
Výborným pomocníkem je klasický křen.
1) polévkovou lžíci čersvě nastrouhaného křenu smíchejte se stejným množstvím kvalitního medu a vinného octa. Užívejte ráno na lačno alespoň 14 dní.
2) litrovou láhev se širokým hrdlem naplňte do 1/2 čerstvě nastrouhaným křenem a doplna zalijte červeným vínem. Za občasného protřepání nechte 10 dní louhovat a pak užívejte polévkovou lžíci křenu s vínem 3 x denně.
Činnost žlučníku můžete podpořit i bylinnými čaji:
1) Vrchovatou polévkovou lžíci celíku zlatobýlu dejte do 300 ml studené vody, po 10 minutách přiveďte k varu a po 2 minutách odstavte a nechte ještě 10 minut louhovat. Zcezený odvar pijte 3 x denně.
2) Smíchejte 2 lžičky měsíčku lékařského, lžičku natě čekanky, lžičku natě řepíku a špetku máty. Směs zalijte 300 ml horké vody, nechte 10 minut louhovat a užívejte 3 x denně.
Lidovým receptem na vypuzení žlučníkových kamenů, určeným jen pro odvážné je:
Celý proces je třeba zahájit celodenním půstem a pít pouze čistou vodu. Následně lehce ohřejeme 1/2 litru kvalitního olivového oleje (lisovaného za studena) na cca 40°C a přidáme čerstvě vylisovanou šťávu ze 3 citronů. Směs je třeba večer celou vypít a druhý den by mělo dojít k vyloučení žlučníkových usazenin.
Dalšími bylinkami, které pomáhají při potížích se žlučníkem jsou:
Kurkuma, Ostropestřec, Pampeliška, Pýr , Soja a další.
úterý 21. dubna 2015
Pět pravidel pro zdravé klouby a fungující močové ústrojí

Nejběžnějším prvním příznakem jsou ranní
zatuhlé klouby, kdy chvíli trvá než je rozhýbete do běžného stavu. Tento jev se
stále častěji objevuje už i u velmi mladých lidí. Postupně se stav může
zhoršovat a vytvořit tak podhoubí pro vznik závažných onemocnění poškozujících
klouby nevratně jako jsou artroza nebo artritida. Usazování mimo velké klouby
vede například k rozvoji dny, nebo vzniku tzv. ostruh.
Tak jako udržujeme v čistotě povrch našeho
těla, měli bychom se starat i o jeho vnitřní očistu a to nejen jednorázovými či
sezónními očistnými kůrami, ale hlavně pravidelnou každodenní hygienou.
Pravidlo číslo dvě: Minerální vody užívat podle
hesla dobrého po málu, nikoli jako hlavní zdroj tekutin.
Pravidlo číslo tři: Absolutně vyloučit
chemické nápoje, obarvenou, přeslazenou a chemicky ochucenou vodu různého typu.
Pravidlo číslo čtyři: Pravidelný a kvalitní
pitný režim. Nejvhodnější je čistá voda, zelené a bylinné čaje doplněné šťávami
z ovoce a zeleniny podporující vylučování kyseliny močové a jiných odpadních
látek. Kam patří například okurka, hroznové víno, grapefruity, jahody, hrušky a
další.
Pokud toto vše doplníte přiměřeným pohybem
udržujícím klouby pružné, jako jsou různé protahovací cviky a zvláště jóga, odvděčí
se Vám Vaše tělo mladistvou pohyblivostí a minimem bolesti kloubů.
Na podporu vyplavení nadbytečných solí najdete vhodnou kombinaci bylin v bylinkové směsi Proplachovací Ex Herbis 50 g za 59,- nebo 100 g zvýhodněné balení za 99,- Kč
Na podporu vyplavení nadbytečných solí najdete vhodnou kombinaci bylin v bylinkové směsi Proplachovací Ex Herbis 50 g za 59,- nebo 100 g zvýhodněné balení za 99,- Kč
pondělí 6. dubna 2015
Prohřívací koupel na bolavé a revmatické klouby
Prohřívací a prokrvující vlastnosti hořčice využívaly již tradičně například náplasti na tzv. housera, vím, že je používala už moje prababička. Existuje mnoho receptů na hořčičné obklady, které se přikládají na bolavé klouby. Pokud však potřebujete prokrvit větší oblast, nebo nemáte k dispozici nikoho, kdo by Vám aplikoval hořčičné obklady na hůře přístupná místa, můžete vyzkoušej jednoduchou prohřívací a prokrvující koupel. Je jen na Vás zda ji pojmete jako celkovou, například při bolestech páteře, nebo jen jako koupel sedací, která bude sice působit jen na spodní část těla, ale je vhodnější pro osoby, kterým by přílišné prokrvení horní poloviny těla mohlo působit nevolnost, např. osoby s vysokým krevním tlakem nebo srdečním onemocněním.
Na hrubo rozemelte 400 g hořčičných semínek a zalijte 2 litry vlažné vody (cca 40°C). Nechte 30 minut louhovat, pak sceďte a vlijte do koupele o tělesné teplotě. Pobyt v lázni by neměl trvat déle než 15 minut.
Vzhledem k tomu, že účinek hořčice je opravdu silný, tak je vhodné provést test snášenlivosti. Připravte si malé množství nálevu a ten naneste tamponem na vnitřní stranu předloktí. Mírné zčervenání jako důsledek prokrvení se dá očekávat, ale neměla by se objevit vyrážka, urputné svědění nebo jiná alergická reakce.
![]() |
Hořčice |
Vzhledem k tomu, že účinek hořčice je opravdu silný, tak je vhodné provést test snášenlivosti. Připravte si malé množství nálevu a ten naneste tamponem na vnitřní stranu předloktí. Mírné zčervenání jako důsledek prokrvení se dá očekávat, ale neměla by se objevit vyrážka, urputné svědění nebo jiná alergická reakce.
pátek 20. března 2015
Ocet z česneku medvědího čistí krev
Aktuálně nastala doba sběru česneku medvědího, krom příjemné přímé konzumace, si můžete připravit i prostředek k pročištění krve.
Svazek listů ( do plné dlaně) nakrájejte na drobno a zalijte 1 litrem kvalitního jablečného octa. Listy musí být ponořené.
Nechte naložené alespoň 3 týdny. Po té slijte a uchovejte v uzavřené nádobě.
Užívejte formou 6-ti týdenní kůry, každé ráno na lačno 1 polévkovou lžíci do 1/2 šálku teplé vody.
Není vhodné pro lidi s žaludečními vředy.
Svazek listů ( do plné dlaně) nakrájejte na drobno a zalijte 1 litrem kvalitního jablečného octa. Listy musí být ponořené.
Nechte naložené alespoň 3 týdny. Po té slijte a uchovejte v uzavřené nádobě.
Užívejte formou 6-ti týdenní kůry, každé ráno na lačno 1 polévkovou lžíci do 1/2 šálku teplé vody.
Není vhodné pro lidi s žaludečními vředy.
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)